Marcați
Genocid împotriva pensionarilor
PSRM solicită indexarea pensiilor cu cel puțin 20 la sută şi anularea majorării vârstei de pensionare. Potrivit reprezentanţilor PSRM, cei mai mulți oameni în etate duc un trai la limita sărăciei. Din cauza pensiei mici, ei nu pot să-și cumpere nici produse de primă necesitate. Mai mult, socialiştii susţin că sistemul de pensii trebuie revizuit, deoarece este inechitabil şi favorizează foștii judecători, procurori şi alți funcţionari publici.

Indexarea, din 1 aprilie, a pensiei cu doar 6,8 la sută este o bătaie de joc faţă de cei 90 la sută dintre pensionarii care trăiesc la limita sărăciei, consideră deputații socialiști.

”Vedem că pensionarii nu-şi pot permite să-şi cumpere lucruri elementare. Toți cunoaștem cât constă un kilogram de carne - 65-70 de lei, uleiul de floarea-soarelui - 28 de lei, iar hrișca - 23 de lei. Astfel de prețuri sunt inacceptabile pentru pensionari. Ei nu-și permit să cumpere aceste produse. 90 la sută dintre pensionari, adică mai mult de 500 de mii, trăiesc la limita sărăciei, în sensul direct al cuvântului, deoarece minimul lor de existență nici pe de parte nu este asigurat, iar Guvernul nu se gândește la acest lucru”, susține deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

Din 1 aprilie, pensia minimă va fi indexată cu până la 100 de lei și va ajunge, de la 961 de lei la 1.026 de lei. În același timp, pensia judecătorilor se va majora cu aproape 1.800 de lei, adică de aproape 18 ori mai mult decât a celorlalți pensionari.

”80%-90% dintre pensionari vor primi, în urma indexării, plus 40 de lei, 50 de lei la pensie, poate 60 de lei, adică plus două kilograme de hrişcă. Dar un pensionar Timofti, care are o pensie de 15 mii de lei, va primi plus 1000 de lei.(MUSCA) Adică, cei care sunt bogaţi devin şi mai bogaţi, iar cei săraci devin şi mai săraci”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Deputații PSRM susțin că, prin modificările introduse la legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, Guvernul vrea să facă economii din contul celor mai nevoiașe categorii sociale.

”În legea numărul 156 este scris că indexarea se efectuează anual. Apropo, este o modificare nouă, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2017 şi se calculează în baza indicelui creșterii prețurilor de consum. Până acum, era inclusiv în baza majorării salariului mediu. Experții care au examinat acest subiect vorbesc, şi asta este adevărat, că, din cauza acestui truc, a acestei manipulări, Guvernul economiseşte din contul pensionarilor, anual, mai mult de 200 de milioane de lei. Adică, în medie 300 de lei, Guvernul ia de la fiecare pensioner”, a mai spus Vladimir Odnostalco.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor au anunțat că au pregătit, încă în anul 2015, un proiect de lege prin care au propus indexarea pensiei de două ori în an, cu cel puțin 20 la sută. Guvernul şi majoritatea parlamentară au refuzat să examineze documentul.

”Să fie o indexare treptată şi diferită. La cei care au pensii de peste 4000-5000 de lei, să fie 1%-2% de indexare. La cei care au pensii sub 1000 de lei - cel puţin 20%-25%, ca să putem cât de cât egala diferite categorii de pensionari”, a declarat Batrîncea.

Și președintele ţării, Igor Dodon, a elaborat o inițiativă legislativă privind indexarea pensiei de două ori în an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).