Marcați
Chișinăul riscă să rămână fără apă potabilă
Capitala Moldovei riscă să rămână fără apă potabilă. Asta ca urmare a intenției autorităților Ucrainei de a construi șase centrale hidroelectrice pe râul Nistru. Ecologiștii și activiștii civici, atât din Moldova, cât și din Ucraina, îi îndeamnă pe toți cetățenii, care nu sunt indiferenți de soarta Nistrului, să participe la acțiunea de protest, programată pentru 14 martie, în apărarea fluviului.

Aproape 2000 de oameni, care vor să apere Nistrul de la distrugere, au inițiat o petiție online, adresată Parlamentului, Guvernului și președintelui Ucrainei. Semnatarii le cer conducătorilor statului vecin să renunțe la ideea construcției hidrocentralelor, pentru a preveni o catastrofă ecologică nu doar pentru Moldova, ci și pentry mai multe regiuni ale Ucrainei.

“Continuă colectarea semnăturilor pentru petiția adresată șefilor statului și Guvernului. Și acesta este un aspect important, însă nu cred că șefii statului și cel al Guvernului consultă petițiile în format electronic. Am vrea să vedem cum ne vor ignora pe noi, cei care am venit să le spunem că vrem să salvăm râul Nistru. Vor fi și copii, care spun că, pur și simplu, vor să se scalde în râu. Pentru că în perioada generației mele din Chișinău a dispărut râul Bîc, afluent al Nistrului. Aceeași soartă o așteaptă îl paște pe râul Nistru”, menționează Natalia Viținscaia.

Activiștii îi îndeamnă pe toți oamenii, cărora le pasă de salvarea afluentului, să participe la protest, pentru a nu admite distrugerea unui râu vital pentru milioane de oameni.

“Aici vor rămâne să trăiască nepoții și copiii noștri. Pentru ei, trebuie să salvăm râul Nistru!”, a adăugat Natalia Viținscaia.

Acțiunea de protest este programată pentru 14 martie, Ziua Mondială a Apelor. La ora 15:00, protestatarii își dau întâlnire în fața sediului Misiunii UE în Moldova, iar la ora 16:00, vor protesta în fața Ambasadei Ucrainei în țara noastră. Nivelul apei în râul Nistru a ajuns în acest moment la 9,2 metri. Construcția a șase centrale hidroelectrice va duce, însă, la scăderea considerabilă a acestui nivel și va crea premise pentru secetă hidrologică. În cazul în care nivelul apei în Nistru coboară la opt metri, stația de pompare, care furnizează apă în Capitală, nu va putea funcționa.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).