Marcați
Dodon: Republica Moldova nu trebuie să sufere din cauza luptelor geopolitice dintre marile puteri
Declarația a fost făcută de către președintele țării, Igor Dodon, într-un interviu pentru un post de radio. El a menționat că a insistat, atât la Bruxelles, cât și la Moscova, asupra inițierii unui dialog în format trilateral, pentru soluționarea divergențelor de ordin comercial. Șeful statului a precizat că, în timp ce la Moscova a găsit interes pentru această inițiativă, oficialii europenii au fost mai rezervați și au încercat să-l convingă că Acordul de Asociere îi aduce țării noastre doar beneficii. În context, Igor Dodon i-a îndemnat pe partenerii europeni să convingă de acest lucru pe cetățenii moldoveni, care nu mai vor să urmeze vectorul european.

În cadrul interviului, șeful statului a fost rugat să deschidă parantezele discuțiilor sale cu oficialii europeni, privind negocierile în format trilateral, cu participarea Moscovei. Igor Dodon a răspuns că europenii au o experiență negativă de negocieri trilaterale. De aceea, au încercat să-l convingă că Acordul de Asociere este benefic pentru Moldova. În replică, președintele le-a cerut să-i convingă de acest lucru pe cetățenii țării.

„Eu le-am dat un mesaj și vi-l dau și dumneavoastră. Nu pe mine trebuie să mă convingeți că acordul e bun. Convingeți cetățenii, care de la 70% încredere în UE au ajuns la 38%. Și vor fi în continuă scădere. Convingeți cetățenii, care simt că trăiesc mai rău” , a menționat șeful statului.

Mesajul transmis de către Igor Dodon oficialilor europeni este că Moldova nu trebuie să fie ostatica luptelor geopolitice dintre Occident și Rusia. Cel mai bun ajutor din partea liderilor europeni pentru țara noastră ar fi să accepte o discuție alături de Chișinău și Moscova, pentru a-i oferi țării noastre posibilitatea de a scoate economia din impas.

„De ce o țară mică, cum este Republica Moldova, trebuie să sufere din cauza luptelor voastre geopolitice? Ideea mea este simplă: să ne așezăm, Bruxelles-ul, Moscova, Chișinăul și să ne clarificăm. Voi luptați între voi geopolitic! Nu ne implicați și pe noi! Noi avem de suferit. Se închid zeci de mii de locuri de muncă. Acesta este mesajul. El a fost auzit și la Bruxelles, el este auzit și la Moscova. Și eu sunt optimist în ceea ce ține de găsirea unei soluții. Însă soluția nu poate să fie găsită bilateral. Ea, în orice caz, va fi găsită trilateral” , a mai adăugat Igor Dodon.

În cadrul interviului, șeful statului a anunțat că, până la începutul lunii martie, va prezenta o inițiativă de modificare a Constituției, pentru a-i oferi președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul. Scopul acestei inițiative este crearea premiselor pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, a subliniat Igor Dodon.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).