Marcați
Președintele țării, politicianul cu cea mai mare încredere din partea cetăţenilor
Preşedintele ţării, Igor Dodon, este personalitatea politică în care au încredere cei mai mulți dintre cetățenii țării. Potrivit rezultatelor unui studiu sociologic, realizat de Centrul de Investigații Sociologice ”CBS-AXA”, la comanda Institutului pentru Dezvoltare şi Inițiative Sociale „Viitorul”, în şeful statului au încredere peste 60 la sută dintre cetățenii cu opțiune electorală. La întrebarea pentru ce partid ați vota, în cazul unui scrutin parlamentar, peste jumătate dintre alegătorii cu opțiune electorală au răspuns - cu Partidul Socialiştilor.

Rezultatele studiului sociologic arată că încrederea în președinte țării a atins un nivel record, față de ultimii ani.

Peste 61 la sută dintre cetăţeni care şi-au exprimat o opţiune politică spun că au încredere în Igor Dodon. La mare distanţă, preşedintele ţării este urmat de către liderul Partidului "Acţiune şi Solidaritate", Maia Sandu, în care au încredere mai puțin de 23 la sută dintre oameni şi preşedintele Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, cu un scor de sub șase la sută.

La întrebarea, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, răspunsurile au arătat că doar două formaţiuni politice ar accede în Legislativ.

Mai mult de jumătate dintre alegătorii decişi au răspuns că şi-ar da votul pentru Partidul Socialiştilor. Ca urmare, PSRM ar obține 62 de fotolii de deputat în Parlament. Mai puțin de 29 la sută dintre voturi ar întruni Partidul "Acţiune şi Solidaritate", iar Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr” - sub șase la sută și nu ar accede în Legislativ. Nu vor depăși pragul electoral nici Partidul Democrat şi nici Partidul Comuniştilor, care ar acumula mai puţin de cinci la sută.

Sociologii spun că scorul înregistrat de PSRM este o performanţă nemaiîntâlnită în ultimii ani.

”Asemenea performanţă nu a mai înregistrat niciun alt partid în Republica Moldova, cel puţin, din istoria efectuării sondajelor în Republica Moldova” , a declarat Vasile Cantarji, expert CBS AXA.

Peste 44 la sută dintre cetățeni aprobă activitatea preşedintelui Republicii Moldova, în timp ce activitatea Guvernului şi Parlamentului este văzută cu ochi buni doar de către 20 la sută şi, respectiv, 14 la sută dintre oameni. De asemenea, mai mult de jumătate dintre moldoveni îşi doresc o republică prezidențială. Această opțiune este exprimată de către 57 la sută dintre intervievați, iar 21 la sută preferă o republică parlamentară. Fiecare al cincilea subiect al sondajului nu a putut să dea un răspuns la această întrebare.

Studiul sociologic a fost efectuat în perioada 18-27 ianuarie, pe un eşantion de 1110 intervievaţi din 82 de localităţi. Marja de eroare este de 3 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).