Marcați
Populația țării, la limita disperării
Aproximativ 74 la sută dintre moldoveni sunt la limita disperării, din cauza sărăciei, și doar opt la sută sunt mulțumiți de nivelul de trai. Principalele fenomene care îi îngrijorează pe oameni rămân sărăcia, prețurile și corupția. Concluziile au fost formulate în urma unui sondaj de opinie, realizat de Centrul de Investigații Sociologice ”CBS-AXA”, la comanda Institutului pentru Dezvoltare şi Inițiative Sociale „Viitorul”.

Experții susțin că ratingul principalelor instituții ale statului - Parlamentul și Guvernul - a scăzut brusc, în ultimii ani. Printre cauzele care au determinat această cădere este furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, concesionarea aeroportului din Chișinău și reformarea sistemului de pensii.

„Cine credeți că afectează cel mai tare situația dificilă în care se află țara noastră? Oamenii consideră că pe primul loc se află grupările oligarhice, care sunt, în viziunea lor. Al doilea sunt Guvernele anterioare și pe locul trei Guvernul actual. Dacă luăm percepția cetățeanului, cum vede el lucrurile, la nivel personal, cât și cele din țară, observăm că 63,6 la sută dintre cetățeni reprezintă triunghiul de jos - 4,5 la sută, 50,8 la sută și 18,3 la sută - aceștia sunt cetățenii profund nemulțumiți atât de starea lor personală, cât și de mersul lucrurilor în țară” , a menționat expertul IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Datele sondajului au arătat că moldovenii sunt nemulțumiți cel mai mult de nivelul salariilor și pensiilor. Potrivit cercetării, această problemă afectează aproape 53 la sută din populație. Oamenii sunt îngrijorați și de lipsa locurilor de muncă. Este vorba despre mai mult de jumătate dintre cetățeni, pentru care aceasta este principala problemă. În topul primelor cinci cele mai mari probleme ale populației mai sunt prețurile, de a căror evoluție se plâng aproximativ 38 la sută dintre moldoveni, iar pentru mai mult de 35 la sută dintre participanții la sondaj principala problemă este corupția și nivelul scăzut de trai.

Sondajul a mai arătat că cetățenii sunt nemulțumiți și de situația economică a țării. La această întrebare din sondaj, aproape 43 la sută dintre intervievați au răspuns că sunt deloc mulțumiți, iar aproape 38 la sută - că sunt nu prea mulțumiți. Alți aproximativ 13 la sută dintre subiecții sondajului s-au declarat nici mulțumiți, nici nemulțumiți și doar mai puțin de un procent au răspuns că sunt destul de mulțumiți.

Rezultatele cercetării au reconfirmat că cea mai mare parte a populației, 62 la sută, consideră că lucrurile în țara noastră merg într-o direcție greșită. Oamenii mai cred că, pentru a soluționa problemele țării, ar trebui implementate mai multe reforme.

„Oamenii consideră că, în primul rând, trebuie rezolvată problema justiției. Pe locul doi, problema pensiilor, reforma Guvernului sau actul de guvernare, reforma sistemului de impozitare, reforma în educație și reforma administrativ-teritorială” , a adăugat Ioniță.

Printre măsurile ce ar trebui întreprinse pentru a îmbunătăți situația social-economică, oamenii au menționat combaterea corupției, schimbarea guvernării, îmbunătățirea mecanismului de funcționare a legilor și relații bune de vecinătate cu Rusia.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).