Marcați
Producătorii autohtoni, în impas
Producătorii autohtoni trec printr-o perioadă grea, în lipsa pieței de desfacere a Federaței Ruse. Vestul este greu de penetrat de către companiile din Moldova, iar atitudinea ostilă a guvernării în raport cu autoritățile de la Moscova privează țara noastră de o oportunitate vitală pentru exporturi. De aceea, autoritățile de la Chișinău trebuie să renunțe la retorica antirusească, pentru a ajuta producătorii din Moldova să revină pe piața tradițională. De această părere este fostul premier, președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care a purtat astăzi discuții cu agenții economici care participă la expoziția „Fabricat în Moldova”.

În timpul discuțiilor, producătorii s-au plâns că singura problemă majoră pe care n-o pot soluționa fără sprijinul autorităților este lipsa pieței de desfacere.

După ce a vizitat standurile cu vinuri, fructe, miere și obiecte de artizanat, președintele Partidului Socialiștilor a menționat că antreprenorii autohtoni au produse competitive.

„În primul rând, cultivăm o mândrie a cetățenilor de a cumpăra produsele noastre moldovenești că, uite, și ai noștri pot face ceva, nu doar să cumpărăm ceva de import. M-a mirat foarte mult o companie din Râșcani, care produce sucuri fără zahăr, direct stors din fructe, produc fructe uscate, chiar și roșii uscate, ceea ce este un lucru inedit pentru Moldova”, a menționat preledintele PSRM, Zinaida Greceanîi.

Totuși, fără sprijinul autorităților, producătorilor le vine greu să să-și extindă afacerile, iar o redeschidere a pieței rusești ar fi un sprijin enorm în acest sens, a subliniat Zinaida Greceanîi.

„Piața de export, noi, din păcate, am pierdut-o pe piața noastră tradițională, piața Federației Ruse și din CSI și, din păcate, nu am câștigat piața Uniunii Europene. De ce? Fiindcă așa s-au preocupat de aceste lucruri guvernanții noștri.”

În perioada 2014-2015, schimburile comerciale dintre Moldova și Rusia s-au redus cu 45 la sută. Mai exact, de la un miliard 420 de milioane de dolari până la 776 de milioane de dolari.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).