Marcați
O nouă creșetere a prețurilor; BNM a majorat rata inflației pentru 2017
Banca Națională a Moldovei a majorat prognoza de creștere a prețurilor pentru anii 2017 și 2018. Noile estimări ale instituției arată că nivelul inflației va fi în acest an cu 0,6 puncte procentuale mai mare, față de prognoza anterioară, și va ajunge la 5,2 la sută. În raport cu anul viitor, BNM și-a revizuit prognoza în creștere cu 1,1 puncte procentuale, până la 4,9 la sută.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat, în cadrul prezentării primului raport asupra inflației din acest an, că motorul creșterii economice în 2016 a fost agricultura. Faptul că natura a fost de partea fermierilor, a permis o revigorare a activității în mai multe sectoare aferente, a subliniat șeful BNM.
”Este un fapt cert că anul ăsta a fos un an bun pentru sectorul agricol. Condițiile meteorologice au fost favorabile. Dacă mai luăm în considerare că anul trecut a fost un an foarte rău, secetos, efectul de comparație face că avem o mare creștere economică în sectorul agricol, iar în țara noastră dacă avem un an bun, rodinc în agricultură, în toate sectoarele conexe avem creștere economică difuzată. E vorba de comerțul cu ridicata și amănuntul, e vorba de transport, desigur, logistica și stocarea” , a declarat Sergiu Cioclea.

Referindu-se la evoluția prețurilor în acest an și în 2018, Segiu Cioclea a menționat că, în perioada mai-iunie, nivelul inflației se va apropia de ținta BNM, de 5 la sută, plus-minus 1,2 puncte procentuale. Principalii factori care vor favoriza scumpirile vor fi prețurile carburanților și alimentelor.

”Credem că principalul factor care va explica această creștere va fi că, în sfârșit, după o perioadă negativă sau neutră vom avea o contribuție pozitivă de la combustibili. Vom avea și o contribuție pozitivă din partea produselor alimentare. Când spun pozaitivă, am în vedere proinflaționistă, nu am în vedere dezinflaționiste” , a menționat guvernatorul BNM.

În 2016, nivelul anual al inflației a fost de 2,4 la sută, cu mult sub ținta Băncii Naționale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).