Marcați
Scumpirea benzinei îi aduce la disperare pe șoferi
De astăzi, un litru de acest timp de combustibil costă 18 lei și 11 bani, cu 12 bani mai mult decât în ultimele două săptămâni. Acesta este și cel mai înalt preț din ultimii ani. Șoferii care își alimentează mașinile cu benzină, spun că scumpirea constantă a carburanților îi aduce la disperare.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a început să aplice noua formulă de stabilire a prețurilor pentru carburanți din 1 iunie 2016. Atunci, un litru de benzină costa aproximativ 16 lei și 21 de bani. De atunci, benzina s-a scumpit cu aproape 12 la sută. Șoferii spun că abia fac față prețurilor.
„Părerea este una simplă: o dată la două săptămâni, cineva ne reglementează buzunarele, între ghilimele, cu conotație negativă. Nu cred că prețurile ar trebui să fie atât de ridicate la motorină și benzină” , spune un șofer.

„Nu este bine. După salariile care sunt, luând după cetățenii care au salarii de trei mii de lei, funcționarii publici, este foarte, foarte mare prețul” , adaugă un alt șofer.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, la începutul lunii ianuarie 2016, litrul de benzină Premium 95 costa 16 lei și 75 de bani, iar cel de motorină euro - 14 lei și 55 de bani. După 10 luni, acestea au coborât la cel mai jos nivel din 2016, adică, la 15 lei și 21 de bani, în cazul benzinei, și la 12 lei și 88 de bani, în cazul motorinei. Asta înseamnă mai puțin cu un leu și 54 de bani și, respectiv, cu un leu și 67 de bani, față de 1 ianuarie 2016. În ultimele două luni ale lunii decembrie, prețurile au fost majorate, însă, de către ANRE cu doi lei și 15 bani, în cazul benzinei, și cu doi lei și 29 de bani, în cazul motorinei. Adică, scumpirea a fost de peste 14 și, respectiv, 17 la sută.

Prețurile de la panou sunt stabilite, pentru benzină și motorină, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, o dată la două săptămâni. Acestea au la bază tendințele de la bursele internaționale, precum și marja comercială specifică. De asemenea, ele includ accizele, TVA și alte cheltuieli aferente importului și comercializării carburanților.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).