Marcați
Igor Dodon vrea dizolvarea Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate
Preşedintele ţării, Igor Dodon, nu a renunţat la ideea de dizolvare a Legislativului şi de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat. Şeful statului a anunţat că vrea să consulte opinia poporului privind acordarea împuternicirilor suplimentare şefului statului, încât să poată dizolva Parlamentul și în alte condiţii, decât cele prevăzute acum de către Constituţie.

Șeful statului a menționat, în cadrul unui dialog larg cu jurnaliștii, că, împreună cu juriştii din Aparatul Preşedintelui, au identificat o cale juridică, prin care să dizolve Parlamentul şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate. El a specificat că, în timpul apropiat, va iniţia organizarea unui referendum naţional, în cadrul căruia cetăţenii să-i acorde dreptul de a dizolva Legislativul.

"Eu vreau ca cetăţenii Republicii Moldova, stimaţi concetăţeni, să-mi daţi doar un singur drept suplimentar la această etapă. Nu cer altele, cu toate că pentru Republica Moldova forma prezidenţială ar fi mai bună. Dar eu cer doar un singur drept suplimentar. Să-mi permiteţi să dizolv Parlamentul în alte cazuri decât cele care sunt prevăzute acuma şi care nu sunt reale în condiţiile actuale. Actuala Constituţie presupune dizolvarea Parlamentului dacă pleacă Guvernul. Acest Guvern este susţinut de peste 60 de deputaţi şi nu va pleca. Al doilea caz este Parlament nefuncţional. Ei au majoritate parlamentară şi cel mai probabil ea va rămâne în vigoare. De aceea noi vom solicita a treia situaţie, posibilitate ca preşedintele ţării să poată dizolva Parlamentul", a declarat Igor Dodon.

Experții nu exclud că actuala guvernare va face totul pentru a bloca o astfel de iniţiativă a șefului statului.

"Guvernarea de astăzi nu va face niciun pas, ca să-şi limiteze acele împuterniciri sau să adopte vreo lege care ar pune pe dânşii în pericol, adică, să-i scoată de pe scaunele moi. Prin urmare, eu consider că aici trebuie să se meargă din două părţi. În primul rând, revolta şi iniţiativa cetăţenilor, şi al doilea - că preşedintele, luând în consideraţie iniţiativa cetăţenilor, atunci încearcă să facă ceva" , a menționat analistul politic Pavel Midrigan.

Înainte de a iniţia procedura de organizare a referendumului, Igor Dodon intenționează să propună un proiect de modificare a Constituţiei în Parlament.

"Noi vom propune această modificare în Parlament, fiind conştienţi de faptul că Parlamentul, cel mai probabil, nu va accepra, vom merge la referendum naţional, stimaţi concetăţeni, pentru a dizolva acest Parlament şi a merge la alegeri parlamentare anticipate", a mai declart șeful statului.

Constituţia poate fi modificată în Parlament, cu votul a două treimi dintre deputaţi.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).