Marcați
Relațiile dintre Moldova și UE nu trebuie să fie construite pe un discurs antirusesc
Declarația a fost făcută de către președintele Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru agenția rusească TASS. Șeful statului a menționat că Republica Moldova este o țară mică și trebuie să mențină relați bune cu toți vecinii și partenerii externi, însă doar prin prisma interesului național.

Întrebat dacă relansarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă nu va afecta relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Igor Dodon a răspuns că instabiliatea viziunii autorităților de la Chișinău în materie de politică externă au determinat apariția mai multor probleme care nu au fost soluționate până astăzi.

”În ultimii șapte sau nouă ani, din 2008-2009, dar mai accentuat din 2009, asta înseamnă șapte ani și jumătate, am avut o orientare într-o singură direcție. Cea a integrării europene, în direcția Uniunii Europene. Noi nu suntem împotriva Uniunii Europene. Avem vecini comuni, frontieră comună - cu România, care este membru al Uniunii Europene. Nu trebuie, însă, să construim relațiile cu Uniunea Europeană cu pe baza unui discurs antirusesc. Nu trebuie să prietenim cu Occidentul împotriva Orientului așa cum nu trebuie să prietenim cu Orientul împotriva Occidentului” , a declarat Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova a subliniat că nu intenționează să întrerupă relațiile cu Uniunea Europeană.

”Noi nu intenționăm să întrerupem definitiv și categoric relațiile cu Uniunea Europeană. Acest lucru este ireal. Nu avem de gând nici să instaurăm o cortină de fier pe Prut. Asta ar fi cea mai mare greșeală. Avem relații bilaterale normale în multe sectoare. Așa, de exemplu, cum cu România. Avem multe proiecte umanitare comune, care funcționează. Dacă asta corespunde intereselor ambelor părți, de ce nu? Ele trebuie să continue. Trebuie să fie aplicate în continuare. Dar noi intenționăm să restabilim parteneriatul strategic cu Federația Rusă” , a mai spus Președintele țării.

În context, președintele țării a menționat că, în urma discuțiilor de la Moscova cu omologul său rus, a convenit asupra inițierii măsurilor ce vor permite extinderea exporturilor pe piața din Est.

”Am convenit ca, în următoarele săptămâni, încă un grup de experți din Federația Rusă să viziteze Moldova și, inclusiv sub monitorizarea noastră, am în vedere administrația președintelui, lista întreprinderilor care exportă producția pe piața rusească va fi extinsă esențial. Și asta-i foarte important” , a conchis șeful statului.

De asemenea, Igor Dodon a subliniat că experții ruși și moldoveni vor analiza posibilitatea ca exporturile din țara noastră în Federația Rusă să fie scutite de taxe vamale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).