Marcați
Cinematograful Gaudeamus, tot mai aproape de demolare
Cafeneaua și terasa din sediul cinematografului Gaudeamus din Capitală au dispărut, aseară. Localul a fost demontat de către proprietar, căruia i-a expirat contractul de închiriere a acestui spațiu. Mai mult, din cinematograf au fost scose mobilierul și ecranul. Proprietarul imobilului nu a renunțat la intenția de a-l demola și avansează în pregătiri. El susține că acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, la începutul anului 2017.

Lucrările de demontare a cafenelei din interiorul Cinematografului Gaudeamus i-au îngrijorat pe locatarii blocurilor din preajmă. Oamenii i-au alertat pe consilierii municipali socialiști.

”Nu e vorba chiar de demolarea cinematografului, ci de lichidarea cafenelei, care era amplasată într-o parte a cinematografului. Arendașul acestei părți a cinematografului și-a construit-o singur, iar acum o demontează, deoarece a fost nevoit să rezilieze contractul de arendă cu proprietarul. Acum, el evacuează proprietățile de aici și demolează terasa”, a menționat consilierul PSRM în CMC, Alexandr Odințov.

După ce aleșii locali au informat lumea despre procesele de la cinematograf, la fața locului și-a făcut prezența proprietarul instituției de cultură.

”Chiriașii pleacă la alt local. - S-a încheiat contractul sau l-ați reziliat? - Nu, s-a încheiat contractul. - Când? - Iaca, în data de 28, azi!”, a menționat proprietarul cinematografului Gaudeamus, Andrei Coman.

Proprietarul ne-a mai spus că nu a renunțat la ideea de a demola cinematograful. El a evacuat deja mobilierul și ecranul și le-a vândut.

”Dacă o să construim, sigur că... nu vom putea să construim deasupra. E clar ca bună ziua că îl vom demola, dar când anume îl vom demola, vom vedea” , a mai adăugat Andrei Coman.

La mijlocul lunii septembrie, pe clădirea cinematografului a fost instalat un panou informativ. Acesta anunța că în locul instituției de cultură urmează să fie construite două blocuri locative, iar la parter vor fi amenajate spații comerciale și săli de cinema. Acum, proprietarul refuză să spună dacă va fi așa.
”Care blocuri locative? Deocamdată, nu este vorba despre niciun bloc locativ, nici de cimitir, nici de nimic. Până când, doar facem ordine. Vom vedea cum ne vor ajuta partenerii din străinătate. Dacă ne vor susține, vom face un obiect aici, cu care țara se va mândri. - Cultural? - Da. Și cinematograf, și sală sportivă, și bazin și pentru copilași, să aibă unde se juca, și reabilitare. Va fi un lucru foarte serios. E posibil să fie și vreun hotel cu 30 de etaje. Da!”, spune proprietarul cinematografului.

Consilierii municipali socialiști susțin că proprietarul ascunde adevărata intenție. În opinia lor, construcția a două imobile cu 14 etaje va complica situația la capitolul trafic rutier. Aleșii locali socialiști susțin că nu vor susține modificarea planului urbanistic zonal, pe care proprietarul va fi nevoit să-l obțină de la Consiliul Munciapl Chișinău.

”În dreapta mea, se află șoseaua Hâncești, cu trafic intens. În stânga, se termină strada Gheorghe Asachi și începe strada Pan Halippa, de asemenea, aglomerată. Oamenii nu vor putea locui aici, mai ales că vor avea și panorama cimitirului. Este o situație aberantă. Cei care vor locui aici, ar putea bloca și mai mult accesul în această zonă, iar circulația în cartierul Telecentru va fi total blocată. Suntem, categoric, împotriva viitoarei construcții și nu vom vota pentru asta. Mai mult, îi vom îndemna și pe colegii consilieri să nu voteze pentru acest proiect” , a menționat Alexandr Odințov.

Cu sprijinul consilierilor socialiști, un grup de locatari din blocurile din preajmă i-a cerut instanței de judecată anularea autorizației de demolare a cinematografului. Magistrații ar putea pronunța o decizie în data de 9 ianuarie.

”În data de 9 ianuarie va fi următoarea ședință de judecată. La precedenta ședință, juristul primăriei a venit nepregătit, fără actele necesare, nu cunoștea despre ce este vorba. Este ceva caracteristic pentru juriștii primăriei, cu părere de rău. Ei vin mereu nepregătiți în astfel de situații sau nu vin deloc” , a declarat consilierul socialist.

În urma celor două a două runde de dezbateri publice privind demolarea cinematografului Gaudeamus, consilierii socialiști au propus trei soluții pentru salvarea instituției de cultură. Este vorba de răscumpărarea cinematografului de către primărie, compensarea unor cheltuieli pentru proiectarea filmelor din bugetul municipal și alocarea altui teren pentru construcția unui bloc. Toate propunerile au fost respinse, însă, de către proprietar.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).