Marcați
Gala laureaților Federației de Șah
Cei mai buni şahiști şi antrenori de șah din Moldova au fost premiaţi în cadrul unei gale speciale. Aceștia au primit diplome și premii din partea Federației Naționale de Șah pentru rezultatele obținute la campionatele interne şi internaționale. Performanţele sportivilor şi profesionalismul antrenorilor au fost apreciate și de către preşedintele Federaţiei de Șah, Igor Dodon.

Anul 2016 a fost de succes pentru Ilie Martînovici. El a câștigat locul I la Campionatul European de Şah printre elevi, care s-a desfășurat în Grecia. Jucătorul moldovean s-a impus în fața a 250 de participanţi.

"Am fost încurajat de zeci de jucători de șah din Moldova să particip la campionatul european. Cred că sunt un exemplu demn pentru copii, să înceapă să joace şah şi să obţină aceleaşi rezultate pe care le- am înregistrat eu. Sunt foarte mulțumit de rezultatul pe care l-am obținut. Este cel mai bun rezultat. Acolo au participat foarte mulţi jucători, din peste 20 de ţări europene. Această performanță este ceva incredibil pentru Moldova" , a menționat Ilie Martînovici.

Rezultate frumoase a obținut și Paula Alexandra Gîtu din oraşul Bălţi. Tânăra a recunoscut că, pentru a avea succes, e nevoie de multă muncă şi sacrificarea timpului liber în favoarea antrenamentelor.

"Anul acesta a fost un an relativ bun pentru mine. Am devenit, încă o dată, campioana Republicii Moldova între fete, la vârsta mea. Cred că cel mai important turneu a fost totuşi olimpiada mondială din Baku. Este a doua mea olimpiadă şi este o experienţă enormă pentru mine. M-am pregătit mult pentru această olimpiadă şi cred că am obţinut un rezultat destul de bun.pentru mine acest premiu înseamnă o motivare pe viitor, înseamnă că am obţinut ce am vrut anul acesta şi sper că în viitor să obţin şi mai mari premii şi să continui să fiu în lotul Republicii Moldova", a spus Paula Alexandra Gîtu.

Și antrenorii au fost răsplătiți alături de discipoli. Ei i-au mulţumit conducerii Federaţiei de Şah pentru implicare în pregătirea noii generații de șahiști și pentru oportunitatea oferită jucătorilor tineri de a participa la campionatele internaţionale.

"Rezultatele le-am obținut grație unei munci asidue, pe care am depus-o de-a lungul ultimelor decenii. Am antrenat 10 campioni ai Moldovei. Abia acum, la o masă cu mine stau campionul Moldovei şi campionul Europei. Nu vedem alte perspective pentru Republica Moldova şi regiunea transnistreană, decât apropierea celor două maluri. Sportul este simbolul păcii şi, în primul rând, trebuie să ne apropiem prin sport, cultură şi interese comune" , a declarat preşedintele Federaţiei de Şah din oraşul Rîbniţa, Iurie Golotin.

La rândul său, maestrul internațional Ruslan Soltanici a menționat că şahul devine tot mai popular în rândul tinerilor. În 2016, doi jucători pe care îi antrenează au devenit campioni la categoria juniori.

"Pentru anul viitor desigur şi mai mulţi campioni pe vârste. Mă orientez, desigur, la rezultate pe plan internaţional pentru că acolo este lupta cea mare, acolo este un interes major. Avem, într-adevăr, copii talentaţi. Trebuie de muncit foarte mult şi sistematic şi asta încerc să le spun şi elevilor mei" , consideră maestrul internațional, Ruslan Soltanici.

Preşedintele Federaţiei de Şah din Republica Moldova, Igor Dodon, a apreciat rezultatele obţinute de către jucătorii moldoveni al campionatele naţionale şi internaţionale şi le-a mulțumit antrenorilor pentru asta.

"Anul 2016 este anul când ne-a reuşit să organizăm peste 50 de competiţii şi turnee naţionale şi peste 13 competiţii internaţionale la care au participat şahiştii noştri. Scopul pe care mi l-am propus eu în calitate de preşedinte ca noi să participăm la toate evenimentele internaţionale, practic, noi în acest an şi în anul trecut, noi participam la toate evenimentele şahiste de talie regională şi mondială care au loc. Şi lucru acesta este foarte important" , a declarat preşedintele Federaţiei de Şah din Moldova, Igor Dodon.

Președintele Federației de Şah din Moldova a anunţat că și 2017 va fi plin de evenimente. La începutul anului, urmează să se desfăşoare Campionatul Moldovei la Şah. Tot în luna ianuarie, este aşteptat la Chişinău preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).