Marcați
Inițiativa PD, criticată de FMI și BM
Reprezentanții Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional, principalii finanțatori ai Republicii Moldova, au criticat inițiativa legislativă a deputaților democrați, privind amnistia fiscală. Cele două structuri internaționale consideră că legalizarea capitalului, în formula propusă de către parlamentarii din coaliția de guvernare, contravine obiectivelor de combatere a corupției, spălării banilor și fraudelor.

Potrivit unui comunicat al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală implică o serie de riscuri de integritate, iar Guvernul a fost informat despre asta încă în data de 15 decembrie.

”Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere, în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate, adoptat anul acesta, ar putea fi un instrument eficient în combaterea corupției”, se arată în declarația oficiului Băncii Mondiale în țara noastră. Instituția subliniază că finanțarea bugetului de stat în 2017 de către Banca Mondială depinde esențial de pachetul de integritate.

”Noi continuăm dialogul cu autoritățile și ne așteptăm că noua lege nu va fi aprobată, fără o revizuire semnificativă”, este subliniat în declarația oficiului BM.

În același timp, reprezentanții Fondului Monetar Internațional au precizat, pentru portalul eco.md, că proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele.

”Vom continua dialogul cu autoritățile, pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, se menţionează în reacţia oficială a FMI, la proiectul de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, promovat de Partidul Democrat. Printre autorii inițiativei este și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Proiectul de document prevede că demnitarii și funcționarii nu vor fi trași la răspundere pentru că nu şi-au declarat proprietăţile. Pentru asta, ei trebuie să le înregistreze până în data de 15 aprilie 2017 şi să plătească în bugetul de stat doi la sută din valoarea averii tăinuite.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).