Marcați
Igor Dodon: Voi solicita preşedintelui FR o amnistiere pentru toţi migranţii moldoveni
Președintele ales al Republicii Moldova a anunțat că le va solicita autorităților de la Moscova să anuleze interdicțiile stabilite anterior pentru cetățenii moldoveni de a intra pe teritoriul Federației Ruse. În cadrul emisiunii "Acces Direct" de la NTV Moldova, Igor Dodon a menţionat că acesta este unul dintre principalele subiecte ce urmează a fi pus în discuție cu autoritățile ruse, în cadrul primei vizite oficiale, pe care o va întreprinde în această țară.

Potrivit președintelui ales, zeci de mii de cetățeni moldoveni au interdicții de a intra pe teritoriul Federației Ruse.

"40-50 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt în Moldova cu interzicerea de-a intra în Federaţia Rusă. 200 de mii de moldoveni care muncesc la Moscova din acei 800 de mii au încălcări a regimului migraţional şi se tem să vină acasă pentru ca să nu obţină deport, cum spun ei. Şi sunt 200 de mii de cetăţeni care nu şi-au văzut familia de ani de zile. S-au născut aici copii, nepoţi şi ei nu au venit acasă pentru că se tem. Dacă vin aici nu au de lucru, înapoi nu pot pleca şi rămân fără o bucată de pâine sute de mii de oameni. Voi solicita de la preşedintele Federaţiei Ruse o amnestiere totală pentru toţi migranţii moldoveni, inclusiv cei care sunt acasă, acum, cele 40-50 de mii, inclusiv toţi cei care muncesc în Federaţia Rusă", a declarat Președintele ales al RM.

Igor Dodon a amintit că, în calitate de lider al Partidului Socialişilor, a reuşit într-un an şi jumătate, să anuleze, în baza unor scrisori adresate autorităților de la Moscova, interdicţia pentru aproape 8000 de cetăţeni moldoveni. El a menționat și despre necesitatea încheierii unui acord bilateral privind protecția socială, care să asigure drepturile moldovenilor stabiliţi în Federaţia Rusă.

"Voi insista ca acest acord, în regim de urgenţă, să fie semnat. Președintele țării este cel care este responsabil de relațiile externe. De aceea, şi pe acest subiect eu cred că noi vom avansa şi vom avansa destul de rapid, ca oamenii care muncesc în Federaţia Rusă şi vin acasă, vor să întâlnească bătrâneţile aici, să aibă o pensie demnă pentru că, până la urmă, muncind acolo, ei au transferat banii acasă şi a întreţinut Moldova. Dacă nu munceau oamenii peste hotare, Moldova se falimenta demult. Miliardele pe care ei le transferă acasă, în baza acestor bani, Moldova supravieţuieşte. Şi ar fi bine ca oamenii aceștia, când revin acasă, să aibă o pensie decentă", a declarat Igor Dodon.

Președintele ales a mai spus că, în cadrul vizitei la Moscova, intenționează să discute despre reluarea exporturilor pe piaţa Federaţiei Ruse.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).