Marcați
Cinematograful Gaudeamus riscă să fie demolat
Cinematograful Gaudeamus din sectorul Centru al Capitalei urmează a fi demolat în curând. Muncitoriii au adus materialele necesare, pentru a îngrădi construcția. Mai mulți consilieri municipali din partea Partidului Socialiștilor au încercat să oprească lucrările de construcție și au invitat din nou administrația cinematografului la dezbateri publice.

Ulterior, la locul incidentului s-a prezentat și dirigintele de șantier. Acesta susține că deține actele necesare pentru a instala gardul și a începe procesul de demolare a cinematografului.

„Avem documente pentru a-l instala. Avem autorizație. Sunt toate actele”, a menționat Oleg Balan, diriginte de șantier.

Consilierii socialiști îl contrazic, însă, pe reprezentantul companiei de construcții.

„Proprietarul cinematografului nu deține autorizația de construcție a celor două blocuri locative cu 14 etaje. Pentru asta, este nevoie de decizia Consiliului Municipal Chișinău. Noi am declarat deja că nu va primi acest act. Potrivit planului actual, compania poate construi aici un complex de agrement cu trei nivele”, a declarat consilierul PSRM în CMC, Alexandr Odințov.

Întrucât săptămâna aceasta cinematograful Gaudeamus este gzda Zilelor Filmului Rusesc la Chișinău, aleșii locali i-au convins pe reprezentanții companiei de construcții să amâne lucrările de instalare a gardului. Între timp, consilierii vor căuta o soluție pentru a păstra cinematograful.

„Vom încerca prin tratative, prin metode diplomatice să-i convingem ca acest monument istoric să rămâie, și cetățenii, oamenii să profite și mai departe să privească filme și evident să înțelegem că este un monument istoric” , susține consilier municipal PSRM în CMC, Petru Corduneanu.

În locul cinematografului Gaudeamus urmează a fi construite două blocuri locative cu 14 etaje fiecare. La parter, vor fi amenajate spații comerciale, potrivit informațiilor de pe panoul instalat de firma de construcții. Nici vorbă de complex multifuncțional cu 5 etaje, cu cinematograf și spatii de agrement, așa cum promitea anterior primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. În baza acestui proiect au fost organizate două dezbateri publice, în cadrul cărora proprietarul cinematografului a declarat că mai are nevoie de timp pentru a lua o decizie. Cinematograful „Gaudeaumus” a fost construit în anii 50 ai secolului trecut, pe teritoriul unui cimitir luteran.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).