Marcați
La aproape un an de la producerea accidentului în Afganistan, cei doi piloți moldoveni rămân ostatici
La 24 noiembrie se împlinește un an de când s-a produs accidentul în Republica Islamică Afganistan cu implicarea elicopterului MI-17-1V al companiei moldoveneşti VALAN International Cargo Charter. Amintim că în urma accidentului, doi membri ai echipajului, cetăţeni RM au fost luați ostateci.

Autoritățile moldovenești susțin că deși se depun eforturi, până acum nu s-a reușit eliberarea acestora. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur în cadrul unui interviul acordat pentru tribuna.md.

”De atunci, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a întreprins, pe calea diplomatică, toate acţiunile posibile în raport cu partenerii externi relevanţi, fiind solicitată susţinerea statelor care, într-o primă fază, ne puteau oferi informaţii suplimentare şi acorda ajutor pentru eliberarea cetăţenilor Republicii Moldova luaţi ostatici. În acest context, MAEIE a lansat demersuri oficiale în adresa mai multor ţări cu reprezentare diplomatică în regiune, inclusiv în cadrul mai multor întrevederi avute cu oficiali din Afganistan, SUA, Federaţia Rusă, Ucraina, România, China, Tadjikistan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Qatar. După cum se cunoaşte, am reuşit să repatriem corpul neînsufleţit al unuia din membrii echipajului, care a decedat la locul prăbușirii elicopterului. Cu părere de rău, însă, până în prezent nu am reuşit să-i eliberăm pe cei doi cetăţeni moldoveni luaţi în captivitate, inclusiv din cauza situaţiei de securitate din regiunea respectivă, care rămâne una extrem de complicată. Noi continuăm să întreprindem eforturi în vederea eliberării şi repatrierii cetăţenilor moldoveni”, a declarat ministrul Andrei Galbur.

Amintim că la bordul elicopterului capturat de către militanții Statului Islamic în Afganistan se aflau trei moldoveni, unul dintre care și-a pierdut viața, iar ceilalți doi au fost luați ostatici.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).