Marcați
Dezvoltarea şi modernizarea localităţilor din ţară bate pasul pe loc
Fără proiecte de dezvoltare în provincie. Şi asta din cauza că banii care sunt alocaţi din bugetul de stat sunt insuficienţi pentru proiectele de dezvoltare regională. Mai mult, administraţiile publice locale nu au capacitatea de a elabora proiecte calitative, dar şi suficienţi bani pentru a contribui la finanţarea proiectelor. În aceste condiţii, provincia se confruntă cu o lipsă acută de servicii de calitate şi infrastructură.

Potrivit datelor unui studiu prezentat de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", în perioada 2013-2015 urmau să fie implementate 63 de proiecte de dezvoltare a localităţilor, în valoare de peste 1 miliard 255 de milioane de lei. Guvernul a alocat, însă, doar jumătate din suma necesară. Acest lucru a fost determinat, în special, de criza economică şi stoparea finanţării din partea partenerilor externi.

"Această sumă mică de 625 de milioane de lei, prevăzută, este, într-un fel, şi responsabilă, dacă aş putea spune aşa, pentru faptul că din Documentul Unic de Program din 63 de proiecte 18 nu vor fi realizate. Bun, sunt diferite motive, dar o parte vor fi transferate pentru următorul program", susține Veaceslav berbeca, expert IDIS ”Viitorul”.

Nu doar insuficienţa banilor împiedică dezvoltarea localităţilor, ci şi capacităţile reduse ale autorităţilor publice locale de a elabora şi a implementa proiecte. Chiar dacă există unele primării sau administrații raionale, care fac excepție de la situația generală, de cele mai multe ori, calitatea documentelor elaborate este nesatisfăcătoare, fapt ce împiedică atragerea investiţiilor.

"Aceste capacităţi reduse ale lor nu le creează posibilităţi de a participa la programe transfrontaliere sau chiar dacă participă au anumite probleme. Acuma există, parţial a fost rezolvată, este voba despre programul operaţional transfrontalier Moldova-Ucraina-România, unde din cauza unor probleme ce ţin de capacităţile financiare ale autorităţilor publice locale, două proiecte erau în situaţia de a fi suspendate", a mai adăugat Veaceslav Berbeca.

În context, experţii recomandă majorarea sumelor destinate implementării proiectelor de dezvoltare regională. Este vorba despre un volum de finanțare de 2-3 la sută din bugetul de stat pentru Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, şi nu de 1%, cât se alocă în prezent. De asemenea, este necesară finalizarea reformei de descentralizare, pentru ca primăriile să aibă mai multă libertate în gestionarea resurselor financiare. Pentru implemnetarea proiectelor de dezvoltare regională, în acest an au fost prevăzute doar 191 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).