Marcați
Rusia și Turcia au convenit asupra construcției gazoductului Turkish Stream
Federația Rusă și Turcia au convenit asupra construcției unei nou gazoduct, care va asigura consumatorii din Sud-Estul Europei. Acordul a fost semnat de către ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, și omologul său turc, Berat Albayrak, în prezentșa președinților Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, în cadrul Summitului Energetic Internațional de la Istanbul.

Cooperarea dintre Moscova și Ankara a cunoscut o dezvoltare intensă după ce președintele Turciei, Recep Erdogan, și-a cerut, oficial, scuze de la autoritățile Rusiei pentru bombardierul doborât la hotarul cu Siria, în decembrie 2015. Asta a permis reluarea negocierilor privind construcția conductei de gaz ”Turkish stream”, care va ocoli Ucraina și va asigura livrarea combustibilului în Sud-Estul Europei. Proiectul a fost înghețat în anul 2014. După vizita din luna august a președintelui turc la Sankt Petersburg, șefii de stat ai celor două țări au dispus formarea grupurilor de lucru care vor pregăti proiectul viitorului gazoduct. În cadrul Summitului Energetic Internațional de la Istanbul, cele două părți au semnat și acordul în acest sens.

”În cadrul acestui proiect și extinderii cooperării noastre, am convenit și asupra mecanismelor de acordare a facilităților pentru gaz. Atrag atenția că, în acest mod, ne îndreptăm în direcția îndeplinirii planurilor președintelui Turciei privind crearea în această țară a unui mare hub energetic”, a declarat președintele FR, Vladimir Putin.

La rândul său, președintele concernului Gazprom, Alexei Miller, a menționat că magistrala va acea rolul de a asigura cu gaz atât consumatorii din Turcia, cât și consumatorii din țările europene.

”Acordul interguvernamentale, care a fost semnat, prevede construcția a două linii ale conductei magistrale de gaz, pe fundul Mării Negre. Capacitatea fiecărei linii este de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz. Una dintre linii este destinată pentru livrarea gazului pentru piața Turciei, iar cealaltă pentru livrarea gazului, prin tranzitarea teritoriului Turciei spre țările europene”, a menționat președintele concernului Gazprom, Alexei Miller.

Ministrul Energeticii al Rusiei, Alexandr Novak, a precizat că liniile magistrale de pe fundul Mării Negre vor fi construite de către Gazprom, iar partea terestră a liniei spre Turcia va fi gestionată de către compania turcă Botas. În același timp, secțiunea terestră a celeilalte linii, care duce spre Europa, va fi gestionată de către o companie mixtă, creată de către ambele concerne.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).