Marcați
Credite toxice la cele mai mari bănci
Portofoliul de credite la două dintre cele trei bănci, aflate sub supraveghere specială din partea Băncii Naționale a Moldovei, se deteriorează rapid. În perioada mai-august a acestui an, volumul împrumuturilor neperformante ale acestora a crescut cu peste 700 de milioane de lei și a depășit 3,3 miliarde de lei.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în cazul Moldova-Agroindbank, volumul creditelor neperformante a crescut, din mai până în august, de la 1,1 miliarde de lei, până la 1,5 miliarde de lei. Ca urmare, soldul datoriei pentru creditele neperformante, raportat la capitalul normativ total al băncii a crescut de la 44,88 la sută, în mai, la 62,34 la sută, în august.

La rândul său, „Victoriabank” a raportat, în aceeași perioadă, o creștere a portofoliului creditelor neperformante cu aproximativ 330 de milioane de lei, până la 1,8 miliarde de lei. Soldul datoriei pentru creditele neperformante al acestei bănci, raportat la capitalul normativ total a crescut de la 124,5 la sută, în luna mai, până la 179 la sută, în luna august.

Deși situația la cea de-a treia bancă din grupul de risc s-a ameliorat, neesențial, volumul împrumuturilor neperformante depășește 1,3 miliarde de lei. Moldindconbank a raportat, pentru perioada mai-august, o diminuare cu opt milioane de lei a portofoliului de credite toxice. Regimul de supraveghere specială la cele mai mari trei bănci din țară a fost instituit de către BNM în luna iunie a anului trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).