Marcați
Ajutor pentru oamenii cu dizabilități
Persoanele cu dizabilitate medie din municipiul Chișinău vor beneficia de compensații pentru călătoria în transportul public. Un proiect decizie în acest sens a fost votat joi de Consiliul Municipal Chișinău, care a aprobat mai multe modificări la Regulamentul privind modul stabilirii și acordării compensațiilor pentru persoanele în etate. Printre acestea, majorarea de la 1700 de lei la 2000 de lei a cuantumului venitului lunar al beneficiarilor de compensații.

Regulamentul privind modul stabilirii și acordării compensațiilor pentru persoanele în vârstă pentru călătoria în transportul public a fost abrobat în redacție nouă de către Consiliul Municipal Chișinău la propunerea consilierilor socialiști. Pentru prima dată, oamenii cu dizabilitate de gradul trei vor beneficia de un ajutor din bugetul municipal

”Acești invalizi de gradul trei sau cu dizabilitate medie, cum se numesc astăzi, au fost lipsiți complet de orice susținere din partea statului și a municipalității și nu au primit niciodată niciun ajutor, fiindu-le reproșat faptul că pot fi angajați în câmpul muncii. Nu-i angajează nimeni și iată noi prin acest regulament pentru aproape cinci mii de persoane, am decis ca acei invalizi cu dizabilitate medie să poată primi acest 70 de lei. Este la alegere ori își primesc banii ori abonament gratuit”, a menționat consilierul PSRM în CMC, Eugenia Ceban.

La inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor, a fost modificat și regulamentul de organizare și funcționare a serviciului social ”Asistență personală”. Astfel, în cadrul acestui serviciu vor fi angajați 480 de asistenți personali, care vor acorda ingrijirile necesare persoanelor cu dizabilități severe.

”Nu pot activa nici soția, că îngrijește de soț, nici fiica, care poate e nevoită să îngrijească de mamă. Acești asistenți personali vor fi angajați la Direcția asistență socială, oficial, cu carnet de muncă, cu salariu, începând de la mie și poate să fie și până la două mii și jumătate. Familiile care au nimerit într-a așa o situație critică se pot adresa și depune pachetul de documente”, a mai adăugat Eugenia Ceban.

Potrivit datelor oficiale, în municipiul Chișinău sunt peste șapte mii de persoane țintuite la pat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).