Marcați
Proiectul parcărilor cu plată, suspendat
Proiectul privind amenajarea parcărilor cu plată, inițiat de Primăria Capitalei și o companie offshore a fost suspendat. Verdictul a fost dat de către magistrații Curții de Apel, care i-au dat câștig de cauză fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău și au anulat contractul semnat de autoritățile locale cu firma din Austria. Proiectul prevedea că 90 la sută din veniturile colectate în urma amenajării parcărilor să ajungă în conturile companiei din străinătate. Asta deși banii pentru amenajare provin din credite pe care și le asumă bugetul municipal. Consilierii PSRM au calificat acest așa-zis parteneriat public-privat drept „hoție la drumul mare”.

Mai mult, socialiștiisusțin că, prin anularea acestui contract, au reușit să prevină o schemă de extorcare a banilor de la cetățeni.

„A fost anulată o decizie prin care se încerca o escrocherie de proporții deosebit de mari. Nu mai găsești nicăieri în lume. Este un fel de miliard furat a doua oară. Costul acestui proiect se ridică aproape la această sumă. Eu înțeleg că Chirtoacă împreună cu toată gașca lui din garaj s-au gândit cum se vor odihni în Maldive și Bali pe banii chișinăuienilor, dar nu va trece”, a declarat președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.

De cealaltă parte, șeful Direcției municipale Transport a menționat că magistrații Curții de Apel nu erau în măsură să emită hotărârea, deoarece este vorba despre un contract internațional.
„Nu poate fi anulat pur și simplu un contract. Este ceva internațional, este un proiect finanțat de BERD, vorbesc de studiul de fezabilitate. Este un proiect mult prea important pentru municipalitate”, susține șeful Direcției municipale Transport, Igor Gamrețchii.

Proiectul privind amenajarea parcărilor cu plată în Capitală a provocat un scandal de proporții, după ce a fost semnat fără a fi examinat de consiliului municipal. Primăria a semnat un parteneriat public-privat cu o firmă din Austria, care urma să amenajeze cel puțin 2500 de locuri de parcare, cu resurse financiare proprii. Străzile pe care acestea urmau să se afle au coincis, însă, cu cele reparate din banii împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Adică, antreprenorul din Austia nu mai trebuia să investească nimic, deși obținea în gestiune, pentru o perioadă de 25 de ani, cu titlu gratuit, noile locuri de parcare, amenajate din banii BERD. 90 la sută din veniturile obținute din taxa pentru parcare urmau să-i revină firmei offshore, și doar 10 la sută - în bugetul municipal. Deoarece se estima că taxa pentru un loc de parcare caria între 10-15 lei ora, firma austriacă ar fi încasat zilnic 300 de mii de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).