Marcați
Puțin peste 3500 de moldoveni aflaţi în străinătate s-au înregistrat online pentru a participa la alegerile prezidențiale
Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că 3570 cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate s-au înregistrat prealabil online, în vederea participării la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie curent.

„Cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiați din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va purta un caracter temporar și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent”, se spune într-un comunicat al instituţiei.

CEC menţionează că, în conformitate cu prevederile cadrului normativ electoral, informația privind numărul de cetățeni înregistrați în prealabil în străinătate urmează a fi transmisă Guvernului Republicii Moldova, pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Totodată, la organizarea acestor secții de votare, se va ține cont și de numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent.

CEC atenționează că perioada de înregistrare prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate se încheie cu cel tîrziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale, dat fiind faptul că, potrivit Codului electoral, secțiile de votare se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării.

Datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor și vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

TRIBUNA
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).