Marcați
Acces interzis în Rusia pentru un lot de 40 de tone de struguri din Moldova
În Rusia a fost interzis accesul unui lot de 40 de tone de struguri din Moldova, care, probabil, sînt de origine turcească şi erau reexportaţi prin ţara noastră cu acte moldoveneşti.

După cum a comunicat Direcţia „Rosselhoznadzor” pentru regiunile Breansk şi Smolensk, în particular, în cadrul controlului fitosanitar efectuat la depozitul de păstrare temporară „Art-Servis Klinţî” a producţiei livrate din Moldova, inspectorii au depistat 40 de tone de struguri, posibil, de origine turcească.

Această concluzie a inspectorilor fitosanitari se bazează pe apartenenţa de soiuri a strugurilor, ambalajul pur turcesc, precum şi pe expertizele de laborator, care confirmă existenţa în produse a cantităţilor reziduale de pesticide – penconazol, pirimetanil, piraclostrobin, azoxistrobin, prodion, aplicate în Turcia.

În scopul excluderii reexportării masive a fructelor prin Moldova, Direcţia „Rosselhoznadzor” a blocat regimul de control documentar, instituind controlul fizic în proporţie de sută la sută.

Aceste măsuri au permis în perioada de la 22 august curent pînă în prezent interzicerea accesului pe piaţa rusă a peste 370 de tone de struguri, pere, nectarine şi piersici, livrate în calitate de producţie moldovenească.

În prezent, livrarea în Rusia a celor 420 de tone de producţie menţionată a fost interzisă, se realizează procedurile administrative în legătură cu legalitatea eliberării actelor fitosanitare în Moldova.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).