Marcați
Piața Rusiei devine mai prietenoasă
Federația Rusă își deschide, treptat, piața pentru producătorii de fructe din țara noastră. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, asta a permis majorarea semnificativă a exporturilor. De la începutul anului, au fost eliberate certificate fitosanitare pentru export în mai mult de 50 de state.

Potrivit directorului general al Agenție Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, 123 de firme moldovenești au obținut dreptul de a exporta în Rusia mere, pere și gutui, precum și caise, cireșe, vișine, piersici, prune și porumb. Alți 248 de exportatori livrează alte produse de origine vegetală. Lista fermierilor care beneficiază de acest drept ar putea crește, în cazul în care vor fi respectate condițiile impuse de către Rosselhoznadzor.

"Prima condiție este ca marfa să fie de proveniență din Republica Moldova. Partea a doua a cerințelor din partea Federație Ruse ține de siguranță produselor, de respectare normelor de carantină fitosanitară și de inofensivitate. Pentru patru produse, Federația Rusă ne cere ca ele să fie însoțite de certificate de inofensivitate, adică fiecare lot de marfă trebuie să fie supus testului de laborator la rezidurile de pesticide", a menționat Ghorghe Gaberi.

În acest an au fost exportate, până în data de 1 august, aproximativ 109 mii de tone de fructe, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Din acest volum, 44 de mii de tone au ajuns în Federația Rusă.

”Agricultorii din Moldova s-au orientat ce să producă. Dacă, în trecut, la categoria fructe, poziția principală era mărul, urmată de prun și, cam atât. În ultimii cinci ani, au fost înființate multe livezi supra-intensive de alte specii pomicole de cais, cireș, vișin și alte culturi”, a mai adăugat Gaberi.

În Federația Rusă, din producția din acest an, au fost exportate 5000 de tone de caise, 3000 de tone de cireșe, 1,5 mii tone de vișine, 1,5 mii tone de piersici, 150 de tone de zmeură și 340 de tone de căpșune. Peste 1000 de companii din Republica Moldova au în prezent dreptul de a exporta. De la începutul acestui an, ANSA a eliberat peste 40 de mii de certificate fitosanitare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).