Marcați
BNM a redus prognoza ratei inflației pe anii 2016 și 2017
Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus rata medie anuală a inflației pe anul 2016 de la 7% la 6,7%, iar pe anul 2017 – de la 4,8% la 4,4%.

Informația a fost comunicată de guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării celui de-al treilea raport privind rata inflației. Potrivit funcționarului, rata anuală a inflației va reveni în limitele de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5% în trimestrul III al anului 2016.

Potrivit estimărilor, acest indicator va atinge nivelul maximal în trimestrul II al anului 2018 – 6%, iar nivelul minimal va fi atins în trimestrul IV al anului 2016.

Sergiu Cioclea a subliniat că prognoza ratei inflației pe anul curent și anul viitor a fost redusă avînd în vedere tendința de micșorare a ratei inflației și diminuarea contribuției din partea tuturor componentelor inflației. Aceasta se explică prin un șir de factori interni și externi: creșterea economică slabă și cererea joasă în țară; stabilitatea relativă a leului; prețurile mai mici la produsele petroliere și cele alimentare, comparativ cu prognozele anterioare; ultimile decizii ale BNM privind micșorarea ratei de bază.

Guvernatorul BNM a menționat că prețurile la produsele alimentare s-au redus pe fundalul creșterei ofertei de fructe și legume și embargoul rusesc la exportul acestora.

Rata anuală a inflației, în trimestrul II al anului 2016, a constituit 7,9%, fiind cu 3,1 puncte procentuale mai joasă, decît în trimestrul I. Totodată, rata anuală a inflației, în luna iunie 2016, s-a redus pînă la 7,4%.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).