Marcați
Astăzi se împlinesc 24 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare
Biserica Ortodoxă din Moldova îl prăznuieşte pe Sfântul şi Binecrediciosul Voievod Ştefan cel Mare. Cu acest prilej, zeci de oameni au depus flori la monumentul Marelui Domnitor din centrul Capitalei, iar un sobor de preoţi a înălţat rugăciuni în memoria voievodului.

În cadrul ceremoniei, protoiereul Zosima Toia i-a îndemnat pe creştini să respecte şi să nu uite despre ceea ce a fost Ştefan cel Mare pentru poporul moldovenesc.
"Atunci când ne poticnim în anumite momente ale vieţii, ridicăm ochii spre acest Sfânt, care fiind mic de statură, a făcut lucruri mari. Şi asta ne însufleţeşte şi pe noi să fim creştini, creştini adevăraţi", susține protoiereul Zosima Toia.

Pentru majoritatea oamenilor, voievodul Ştefan cel Mare este un exemplu de eroism şi curaj, care a apărat valorile creştine şi poporul de duşmani.
"Ştefan cel Mare a fost cel care a luptat pentru suveranitatea şi independenţa noastră. El ne-a lăsat ca moştenire Moldova şi a spus ca să rămână cu noi şi s-o apărăm de orice duşmani", spune un locuitor al or. Chișinău.

Un omagiu marelui Voievod i-au adus deputaţii şi consilierii Partidului Socialiştilor. Ei au amintit despre faptele de vitejie a marelui domnitor.

"Noi, ca adevăraţi patrioţi şi statalişti, am venit aici să depunem flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, în memoria şi cinstea celui care a slăvit poporul moldav, a slăvit acest pământ. Sunt ferm convins că, dacă Ştefan cel Mare ar fi acuma, i-ar trage în ţeapă pe cel puţin jumătate din deputaţii din Parlament", a declarat președintele PSRM, Igor Dodon.

Ştefan cel Mare a trăit între anii 1433-1504. După o domnie de 47 de ani, a fost înmormântat la mănăstirea Putna. Domnitorul a purtat 48 de războaie şi a obţinut 44 de victorii. A ţinut piept Imperiului Otoman, Voievodul a zidit şi ctitorit 44 de biserici şi mănăstiri. Ştefan cel Mare a fost canonizat în data de 15 iulie 1992 şi trecut în rândul sfinţilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).