Marcați
Condiții mai bune pentru pacienți
Oamenii internați la Institutul Oncologic din Capitală, care au nevoie de operații, vor fi tratați în condiții mai bune. A devenit posibil după ce blocul Chirurgie a fost renovat și dotat cu echipament performant. Lucrările s-au desfășurat pe parcursul anului 2020 și au costat aproape 24 de milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Blocul de operații din cadrul Institutului Oncologic nu a fost renovat niciodată de la fondarea instituției. Vicedirectorul medical, Corneliu Prepeliță, ne-a declarat că, după reparație, cele opt săli de operație au fost dotate cu mobilier și dispozitive noi, dar și cu un sistem de ventilare performant, ce nu permite răspândirea infecțiilor.

Corneliu Prepeliță, vicediractorul medical al Institutului Oncologic: „Sunt înzestrate cu un sistem de ventilare foarte sofisticat, care permite a crea niște condiții sterile, absolut sterile, cu filtre bactericide, într-așa mod că în sălile de operație, ca să mă înțelegeți corect, este creată o presiune atmosferică mai mare decât în încăperile adiacente. De aceea, ușile din sălile de operație se închid ermetic și, când se deschid ușile, aerul nu intră în sălile de operație, ba invers”.

Până la renovarea blocului de operații, intervențiile chirurgicale oncologice erau extrem de istovitoare, mai ales cele care durează câte opt ore. După crearea noilor condiții, munca medicilor a devenit mai ușoară.

Corneliu Prepeliță, vicediractorul medical al Institutului Oncologic: „În mănuși de cauciuc, cu masca pe față și sub lampa chirurgicală, să te afli 7-8 ore în sala de operație, cu emoții și cu responsabilitate extrem de mare, desigur că, fizic, era foarte greu. Acuma, când noi suntem înzestrați cu un sistem de ventilare sofisticat, cu sistem de termoreglare autonom, desigur că condițiile pentru echipa chirurgicală s-au schimbat calitativ”.

Vicedirectorul medical, Corneliu Prepeliță, ne-a mai spus că instituția poate realiza acum investigații radio-imagistice în timpul intervențiilor chirurgicale.

Corneliu Prepeliță, vicediractorul medical al Institutului Oncologic: „Una dintre aceste săli de operație este creată cu o protecție radiologică specială, pentru a putea fi efectuate investigațiile radio-imagistice pe parcursul intervențiilor chirurgicale. Asta este foarte important pentru pacienții cu tumorile aparatului locomotor”.

Mai mult, instituția a fost dotată cu un generator modern, care permite asigurarea cu energie electrică a sălilor de operație și terapie intensivă în cazul deconectării de la rețeaua centralizată. Acesta a costat aproape 800 de mii de lei, bani alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Corneliu Prepeliță, vicediractorul medical al Institutului Oncologic: „Până în prezent, am avut două surse de energie electrică, sursa de bază și sursa de rezervă. Acuma noi avem trei surse de energie electrică. În caz de defectare a acestor două surse de energie pe care le-am avut până acum, ne permite să activăm autonom, adică toate sălile de operație și Secțiile de Terapie Intensivă pot fi conectate la acest generator electric, pentru a nu întrerupe tratamentul pacienților”.

Anagajații Institutului Oncologic spun că asigurarea condițiilor de muncă mai bune este un lucru esențial pentru prevenirea plecării cadrelor.

Vera Oboroc, șefa Secției Sterilizare a Institutului Oncologic: „Sterilizarea instrumentarului și a materialului moale are o importanță deosebită în instituțiile medico-sanitare din considerentă că condițiile care sunt create pentru noi ne dă o posibilitate de a cuprinde un volum mare de sterilizare și de spălare a instrumentelor și a materialului moale, ceea ce duce la micșorarea sau chiar la reducerea totală a infecțiilor nosocomiale care se răspândesc în instituție”.

Pentru lucrările de renovare a blocului de operații din cadrul Institutului Oncologic, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a alocat 15 milioane de lei, iar nouă milioane - Compania Națională de Asigurări în Medicină. Anual, la Institutul Oncologic sunt realizate peste 10.000 de intervenții chirurgicale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).