Marcați
Turism politic pe banii statului
Poze cu oficiali europeni și excursii prin instituțiile de la Bruxelles. Acesta este bilanțul vizitei de trei zile a președintelui Maia Sandu în capitala Belgiei. De această părere sunt analiștii politici, care au remarcat că șeful statului nu a reușit să deblocheze relațiile cu Uniunea Europeană, așa cum promitea în campania electorală. Singura care a avut de câștigat de pe urma deplasării este Maia Sandu, care și-a adăugat câteva puncte la rating-ul politic, notează experții.

În plină campanie electorală, Maia Sandu se lăuda că se bucură de credibilitate în fața donatorilor străini și că, dacă ajunge președinte, va putea aduce bani în țară: “Am făcut un angajament ambițios să aduc cel puțin două miliarde de lei anual, din fonduri externe, bani care să meargă pentru proiecte în comunități. Și este posibil să fie aduși acești bani? – Da este posibil, pentru că atunci când ai o persoană credibilă în fruntea țării, care are o imagine bună în rândul donatorilor, atunci această persoană merge și negociază pentru țara sa”.

Prima încercare de a-i convinge pe europeni să ne ofere bani a eșuat. Bruxellesul a pus condiții, la fel ca în ceilalți ani - ”mai întâi faceți regulă acasă și pe urmă deblocăm fondurile”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă și responsabilă. Când acest lucru se va întâmpla, toate fondurile Uniunii Europene vor fi deblocate și mult mai mult ajutor va veni pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Acest eșec al președintelui i-a făcut pe unii analiști să creadă că vizita nu a adus nimic pentru țară. Maia Sandu doar le-a transmis europenilor că își dorește bunăvoința lor și a făcut poze alături de mai mulți demnitari.

Corneliu Ciurea, analist politic: „Deocamdată nu avem rezultate concrete. Este clar că vizita doamnei Maia Sandu a fost una de reînodare a relației bune a Președinției cu Bruxellesul. Relația bună cu UE se probează nu doar prin poze cu persoane loiale, dar cu ajutoare și cu vaccinul de care în condițiile actuale Moldova are nevoie”.

Experții mai spun că Maia Sandu nu a reușit să obțină nici declarații comune, nici conferințe de presă alături de liderii europeni. A revenit acasă și a citit de pe foaie același text pe care l-au citit și alții până la ea.

Andrei Ilașciuc, comentator politic: „Sunt aceleași subiecte, care se perindează din an în an, de la o vizită la alta. Dacă o să luați comunicatele de presă ale Guvernului de prin 2009, 2010, 2015, 2016. E aceeași reformare veșnică a Justiției, aceeași asistență macrofinanciară aceași luptă cu corupția și principalul subiect - integrarea și aspirațiile noastre europene”.

Expertul și sociologul Ian Lisneschi se arată convins că vizita la Bruxelles a fost, de fapt, o acțiune electorală și de PR, plătită din banii statului.

Ian Lisnevschi, sociolog: „Noi trebuie să înțelegem că aceste vizite nu se fac pentru cetățeni, dar se face mai mult pentru menținerea raitingului Maiei Sandu. Practic toți politicienii se pregătesc de alegeri anticipate Parlamentare și acest scenariu face parte din campania electorală a doamnei Maia Sandu”.

Analiștii s-au arătat nedumeriți și de faptul că Maia Sandu a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, care așteptau detalii și informații concrete despre vizita la Bruxelles.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).