Marcați
Guvernarea bagă călușul în gura presei
Noile modificări, adoptate de Parlament, în prima lectură, la Codul Audiovizualului, vor institui monopolul pe piaţa media. De această părere sunt reprezentanții unor ONG-uri de profil. Potrivit acestora, practic, nicio televiziune locală nu are suficiente resurse financiare şi umane pentru a asigura un produs autohton sută la sută. Cât priveşte interzicerea retransmiterii programelor din Rusia, acest lucru limitează accesul la informaţie pentru o bună parte a populației, în special, vorbitoare de limba rusă.

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor de Limba Rusă din Moldova susţine că modificările adoptate de majoritatea parlamentară reprezintă un gest neprietenesc în adresa Federaţiei Ruse care, prin vizita vicepremierului Dmitri Rogozin s-a arătat deschisă cooperării și restabilirii bunelor relații cu Republica Moldova.

"Au interzis retransmiterea programelor informative din ţările care nu au semnat Convenţia Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră, însă nu este clar de ce Stalele Unite al Americii, care, de asemenea, nu a semnat această Convenţie, pot retransmite emisiunile lor pe teritoriul ţării. Clar că totul este îndreptat împotriva Rusiei, mai ales în perioada când sunt făcuţi paşi concreţi în vederea îmbunătăţirii relaţiilor", susține Iulia Semionova.

Cât priveşte ponderea producției în limba română de 80 la sută, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor de Limba Rusă consideră la mijloc se află interese mercantile şi de grup. Mai mult, aceste modificări ar putea scinda societatea şi crea tensiune între diferite etnii.

"Este vorba despre încălcarea flagrantă a Constituţiei, a Legii privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova şi statutului minorităţilor naţionale. Dacă e să mergem pe această logică, televiziunea publică din Găgăuzia va fi obligată să difuzeze 80% dintre programe în limba de stat. Acolo nu sunt, pur şi simplu, atâtea cadre", a mai adăugat Iulia Semionova.

Decizia deputaţilor din coaliția majoritară de a interzice retransmiterea programelor analitice şi informative din Federaţia Rusă este dezaprobată de către oameni. Ei spun că spectatorul trebuie să decidă ce programe vrea să urmărească.

Parlamentul a adoptat, joi, o serie de modificări la Codul Audiovizualului, care prevăd sancțiuni de zeci de mii de lei pentru companiile TV care nu vor respecta noile norme, inclusiv retragerea licenţei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).