Marcați
PPDA se opune remunerării donatorilo
Deputații PPDA nu au susținut propunerea Guvernului de a stabili indemnizații de 3.000 de lei pentru donatorii de plasmă convalescentă pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. S-a întâmplat la ședința de astăzi a Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, sub pretextul că inițiativa nu ar avea forma juridică potrivită. La rândul său, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a menționat că mai puțin contează formalitățile juridice și mai mult încurajarea donatorilor prin mecanisme financiare.

Alesul PPDA Liviu Vovc s-a arătat nemulțumit de faptul că Guvernul a inclus propunerea de a oferi indemnizații pentru donatorii de plasmă într-un amendament de-al său.

Liviu Vovc, deputat PPDA: “Problema este că în amendamentul meu a fost băgat un alt amendament, referitor la o indemnizație unică, care consider că ar trebui să vină Guvernul cu un proiect separat și să dezbatem, să vedem cât de oportun este acest lucru, deoarece sunt foarte multe întrebări și nu este acceptabil ca el să fie băgat prin ușa din spate într-un alt amendament. Așa că, rog, să fie exclusă a doua parte și să discutăm aparte cu argumentele Guvernului”.

Ministru Finanțelor, Sergiu Pușcuța, i-a atras atenția deputatului că propunerea a fost făcută de Ministerul Sănătății în această formă pentru a nu pierde timpul pe proceduri birocratice.

Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor: „Această inițiativă vine de la Ministerul Sănătății, cu semnăturile corespunzătoare, deci eu înțeleg că specialiștii s-au expus asupra acestei propuneri. În cazul în care considerați că nu este cazul să fie cumva conexată cu amendamentul dumneavoastră, eu regret această situația, iese că mai pierdem ceva timp și nu recompensăm persoanele care donează această plasmă, care este foarte necesară sistemului medical, pentru a depăși și a combate COVID-19. Dacă insistați că nu, stimați deputați, gândiți-vă, poate altcineva vine cu acest amendament. Este foarte necesară această modificare, această finanțare și recompensă în semn de mulțumire din partea statului pentru persoanele care fac acest gest foarte frumos pentru tratarea altor persoane”.

De aceeași părere a fost și vicepreședintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Petru Burduja, care a subliniat că este vorba de acțiuni urgente, ce necesită implementare imediată.

Petru Burduja, vicepreședintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe: „Haideți să susținem aceasta, pentru că este o situație absolut urgentă, de moment, este sfârșit de an. Este o situație absolut necesară, eu vă rog, împreună cu mine, hadeți și o să vorbim cu ei și o să vedeți ce spune un medic, o asistentă, cei care sunt în prima linie și nu știu ce să facă în situații de genul COVID”.

Potrivit ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, de la începutul pandemiei, aproximativ 1.500 de persoane tratate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).