Marcați
Finalitate în dosarele de rezonanță
Investigarea fraudei bancare va fi finalizată în anul viitor. Promisiunea vine din partea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care dă asigurări că vinovații vor fi trași la răspundere, iar o parte a banilor furați va fi recuperată. Scoaterea la suprafață a adevărului este principala provocare pentru procurori, care au avansat, într-un an de zile, mai mult decât au făcut-o ceilalți în cinci ani, a subliniat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit procurorului general, atât în dosarul furtului miliardului, cât și în alte dosare de rezonanță, coordonatorul și principalul beneficiar este fostul lider al PDM, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general: „La începutul cercetărilor pe acest dosar, investigațiile, în mod intenționat, au fost deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate, atent, ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei. În urma cercetărilor am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat, în lipsă, și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare”.

În ciuda tuturor impedimentelor de ordin politic, procurorii au reușit dezvăluirea mai multor episoade din frauda bancară, despre care anterior nu s-a vorbit public.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general: „Anul care vine va fi determinant, în care vom prezenta deznodământul întregii scheme. Fără a exagera, în decursul acestui an, pe dosarul vizând frauda bancară s-a lucrat mai mult decât în ultimii cinci ani cumulativ. Da, s-a pierdut mult timp. O parte considerabilă a resurselor financiare a fost pierdută în rețeaua internațională a băncilor, dar, totuși, sunt sigur că dosarul va fi dus până la capăt, cei vinovați vor răspunde în fața legii și vom reuși să întoarcem statului o bună parte a banilor furați”.

Anchetele Procuraturii Generale vor permite curmarea delapidării banilor publici prin schemele și monopolurile aplicate până acum, dă asigurări procurorul general.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general: „Dosarul ”Metalferos”. Am preluat acest dosar istoric care a avut aceeași abordare - o anchetă formală, cercetarea unor persoane neînsemnate pentru fapte irelevante. Compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar al acestor scheme și jafuri este, la fel, fostul lider PDM. Un alt dosar - ”Loteria Moldovei”. Prin intermediul organelor de stat, elaborarea și aprobarea bazei legislative necesare, a fost monopolizat, în interesul unor companii afiliate, un întreg sector al economiei, cel al jocurilor de noroc. În rezultatul parteneriatului public-privat, statul a ratat venituri de sute de milioane de lei”.

Cât despre locul aflării lui Vladimir Plahotniuc, Stoianoglo a precizat că acesta a părăsit teritoriul Turciei în data de 4 octombrie. După anunțarea oligarhului în urmărire internațională, procurorii moldoveni au extins lista statelor în care au expediat cereri privind extrădarea lui. Pe lângă SUA și Turcia, demersuri au fost făcute către autoritățile Ciprului și Arabiei Saudite. Plahotniuc a fugit din țară la mijlocul lunii iunie 2019.

NTV Moldova


menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).