Marcați
Irakul obține un împrumut de 2,7 miliarde de dolari de la SUA pentru armata sa
Irakul a încheiat miercuri un acord cu SUA privind un împrumut de 2,7 miliarde de dolari (2,4 miliarde de euro) pentru a finanța achiziționarea de muniție și întreținerea avioanelor și a tancurilor în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Ambasada SUA a precizat într-un comunicat că declarația de intenție a fost semnată de ambasadorul Stuart Jones și de ministrul irakian de finanțe Hoshyar Zebari.

Această linie de credit va ajuta Irakul pentru achiziționarea de muniție și pentru mentenanța avioanelor sale F-16 și a tancurilor M1A1 (Abrams), a precizat Jones.

Acordul oferă Bagdadului un termen de opt ani și jumătate pentru a returna aceste fonduri militare.

Conform comunicatului, acest acord se integrează eforturilor desfășurate de Washington pentru a garanta că dificultățile economice întâmpinate de către Bagdad nu afectează lupta împotriva SI.

Bugetul Irakului, a cărui economie este în mare parte dependentă de veniturile din petrol, a avut de suferit de pe urma căderii prețului la țiței și a costurilor militare determinate de lupta împotriva SI.

SUA, care au ocupat Irakul timp de opt ani după căderea lui Saddam Hussein în 2003, se află din 2014 în fruntea unei coaliții internaționale antijihadiste. Această coaliție furnizează Bagdadului un ajutor constând în raiduri aeriene, consiliere și antrenament pentru forțele de securitate.

SI a desfășurat în 2014 o ofensivă rapidă în Irak, unde a ocupat mari părți de teritoriu. Sprijinite puternic de coaliția internațională, forțele irakiene au reușit să elibereze unele zone, însă gruparea extremistă, care comite numeroase abuzuri, controlează încă Mosul, al doilea oraș al țării, situat în nord.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).