Marcați
Toaleta nu este coș de gunoi
90 la sută dintre cazurile de înfundare a rețelelor de canalizare din Capitală sunt provocate de diferite deșeuri aruncate în toaletă de locatarii blocurilor - de la vopsea, ambalaj de medicamente, resturi menajere, absorbante și scutece, până la materiale de construcții. Anual, angajații ”Apă-Canal Chișinău” sunt nevoiți să intervină de mii de ori, pentru a înlătura consecințele unor astfel de situații. În context, administrația întreprinderii face apel către locuitorii municipiului să respecte normele de utilizare a grupurilor sanitare și să manifeste un comportament civilizat.

De la începutul acestui an, în municipiul Chișinău au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri de blocare a rețelelor de canalizare cu diferite tipuri de deșeuri.

Nadejda Fotescu, purtătorul de cuvânt al ”Apă-Canal Chișinău”:"Din păcate mulți consumatori confundă rețeaua de canalizare cu o groapă de gunoi, iar din acest motiv deseori rețeaua de canalizare se blochează, ceea ce creează probleme, mă refer la faptul că nu activează în mod normal rețeaua de canalizare. Ba mai mult poate să apară unele avarii din acets motiv. Noi facem un apel către toți consumatorii să fie responsabili cu rețeaua de canalizare și nicidecum să arunce în această rețea fie medicamente, fie obiecte solide".

Pentru a desfunda rețelele de deșeuri, întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” este nevoită să folosească tehnologii tot mai sofisticate.

"Noi avem și camere video, după ce se deblochează rețeaua de canalizare, datorită sistemului video putem să vedem pe monitor, dacă rețeau este curățată eficient și abia după aceea toate aceste rețele sunt spălate. Dacă intervenim la agenții economici sau la rețele care nu sunt la balanța furnizorului de apă, atunci aceste lucrări se efectuează contra plată, dar prețurile diferă de la caz la caz", spune Nadejda Fotescu.

Zilnic, angajații întreprinderii sunt nevoiți să intervină, în medie, în 15 cazuri de înfundare a rețelelor de canalizare.

Locuitorii Capitalei confirmă că se confruntă frecvent cu astfel de probleme și recunosc faptul că mulți conaționali de-ai noștri au un comportament necivilizat.

Întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” are în gestiune 1.400 de kilometri de rețelele de canalizare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).