Marcați
Un nou bloc de studii la Comrat
Piatră de temelie a noului bloc de studii pentru Liceul ”Mihai Eminescu” a fost pusă astăzi la Comrat. Este vorba despre singura instituție de învățământ cu predare în limba de stat. La ceremonia festivă au participat autoritățile locale, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, dar și premierul Ion Chicu. În noul imobil, a cărui dare în folosință este planificată pentru toamna anului viitor, vor putea studia 700 de elevi. Valoarea proiectului depășește 20 de milioane de lei, dintre care 15 milioane au fost oferite de Guvernul României, iar 5,7 milioane - de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În Liceul ”Mihai Eminescu” își fac studiile 476 de elevi. Profesorii spun că procesul didactic se desfășoară anevoios, din cauza insuficienței spațiului.

Pe lângă laboratoare, noul bloc de studii va avea sală de sport, cabine de baie, cantină, bloc sanitar și bibliotecă. Părinții spun că abia așteaptă darea în folosință a imobilului.

Reprezentanții administrației locale și ai regiunii au declarat că acest liceu are o importanță deosebită pentru studierea de către elevi a limbii de stat.

Serghei Anastasov, primarul orașului Comrat:"Trăim în Republica Moldova și nu ar fi corect să nu putem vorbi limba de stat. De aceea, astfel de proiecte, care presupun învățământul în limba de stat, sunt foarte importante pentru noi. Construcția a început deja, iar în 14 luni va fi finalizată. Deci cred că, în anul 2021, în data de 1 septembrie, aici va răsuna primul sunet de clopoțel".

Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei:"Punem încă o piatră de temelie pentru sistemul educației în Găgăuzia. O clădire nouă pentru Liceul ”Mihai Eminescu” înseamnă mai bune condiții, înseamnă mai multe posibilități pentru mai mulți copii. Noi dorim să asigurăm toate condițiile, ca copiii noștri și oamenii noștri să cunoască cât mai multe limbi. Consider că a investi în copiii care vor să cunoască cât mai multe limbi înseamnă a investi într-un viitor mai sigur. Am convingerea că suportul financiar oferit de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii România demonstrează că avem o prioritate comună".

La rândul său, prim-ministrul Ion Chicu a menționat că sprijinul pentru acest proiect demonstrează cooperarea eficientă între autoritățile Republicii Moldova și României, pentru asigurarea unei educații de calitate în țara noastră.

Ion Chicu, prim-ministru:"Acest eveniment important merită atenție și bineînțeles merită recunoștința și gratitutindea noastră, a tuturor, față de cei care au făcu tposibil lansarea acestui obiectiv important. Bineînțeles în primul rând, poporul român, Guvernul României, țară vecină, care acordă acest suport imens. Mă bucur enorm că acest eveniment și acest obiectiv se contruiește aici în Comrat în UTA Găgăuzia. Este și firesc acest lucru pentru că am fost și la Vulcănești, am mai fost și în alte localități, este o cerere mare pentru studii în limba română aici, ceea ce înseamnă că noi cu toții conștientizăm faptul că studiile sunt unica posibilitate să prosperăm în continuare. Noi începem să revenim la normalitate și investim în generațiile viitoare".

Alături de bașcanul Irina Vlah, premierul Ion Chicu a inspectat șantierul de construcție a centurii Comrat, care va avea lungimea de 18,3 kilometri. De asemenea, s-au documentat asupra lucrărilor de reabilitare a drumului național care face legătură dintre Chișinău, Comrat și Giurgiulești, cu lungimea de 86 de kilometri. Premierul a vizitat și complexul sportiv din municipiul Comrat, amplasat pe patru hectare, care va avea și stadion de fotbal cu 5.000 de locuri în tribune.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).