Marcați
Concept de dezvoltare a zonei Circului
Zona din jurul Circului din Capitală urmează a fi transformată într-un centru cultural, potrivit unui proiect propus de patru arhitecți. Documentul a fost supus dezbaterilor publice de către consilierii municipali, agenții economici și reprezentanții societății civile. Conceptul examinat prevede amenajarea unui parc, unui amfiteatru și unei arene sportive. Antreprenorii care activează în această zonă au formulat primele propuneri de amenajare a spațiilor.

Spațiul din preajma Circului urmează a fi transformat într-o zonă atractivă, de agrement, pentru locuitorii municipiului.

„Aici este proiectat lacul Bulbocica, cu o arteră, cu piste pentru cicliști și respectiv cu amenajarea zonei verzi. Zona cu terenuri sportive, zona de parc, respectiv avem arena sportivă care este planificată în zonă. Multe, multe altele. Aici ei vor să mențină zona mai mult culturală, zona sportivă și teren, plus zona business”, a declarat consilierul municipal neafiliat, Ion Ștefăniță.

„Dacă va fi acolo un lac, acest lac, orice veți face, se va transforma într-o plajă a sectorului. Asta va fi în disonanță cu șoseaua orașului. Mai ales că în Chișinău sunt multe lacuri, iar spații verzi sunt mai puține. Practica ultimilor ani demonstrează că arborii sunt tăiați peste tot”, susține arhitectorul Ala Chiricenco.

Proiectul a fost apreciat de către consilierii municipali. Ei și-au exprimat disponibilitatea de a le acorda autorilor inițiativei sprijinul necesar pentru îmbunătățirea conceptului. De asemenea, ei speră că această zonă va atrage investiții, inclusiv pentru renovarea clădirii Circului.

„Noi mizăm pe bunăvoința agenților economici, care își desfășoară activitatea în Chișinău și plătesc aici impozite, dar și câștigă din aceste activități. Mizăm pe ei să finanțeze, iar pe viitor să le propunem și cred că și majoritatea locuitorilor orașului se va implica în proiectul investițiilor de reabilitare și reparare a clădirii circului, ca să își desfășoare activitatea în mod normal”, a menționat consilierul municipal Alexandr Odințov.

Următoarele audieri publice în acest context sunt programate pentru data de 24 iunie. Proiectul a fost selectat în cadrul unui concurs naţional de urbanism şi arhitectură, lansat de Ambasada Franţei în Moldova, în colaborare cu Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Conceptul ar putea fi implementat până în anul 2025, dacă vor exista resursele financiare necesare. Proiectul de amenajare a zonei adiacente Circului urmează să fie propus Consiliului Municipal spre aprobare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).