Marcați
Reforma constituțională, discutată la președinție cu juriști și savanți notorii
Reforma constituțională a fost discutată, astăzi, la președinție. Șeful statului, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu foști președinți ai Curții Constituționale, juriști și savanți notorii în domeniul dreptului. Ședința a fost organizată urmare a apelului publicat de ei anterior, care conținea indemnul de a discuta situația complicată care s-a creat la Curtea Constituțională.

Părțile au vorbit despre necesitatea lansării unui dialog mai larg pe subiectul reformei constituționale, care poate avansa pe una din două direcții principale. Fie este vorba de modificarea actelor legislative cu privire la jurisdicția constituțională, care au fost interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice, fie prin operarea unor modificări în Legea Supremă a țării.

“Cea de-a doua cale presupune o abordare sistemică, de aceea prevede o perioadă mai lungă de implementare și este mai de încredere. Totodată, necesită un volum de lucru mult mai mare și mai dificil și poate fi realizat prin voința Parlamentului, cu susținerea majorității constituționale sau printr-un referendum constituțional”, se arată în mesajul președintelui.

Părțile au ajuns la concluzia forțele politice și organizațiile obștești pot participa la discuție, însă, nemijlocit în procesul de reformare, ar trebui să fie implicați doar juriști profesioniști, în primul rând constituționaliști.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).