Marcați
Fonduri pentru agricultori
Opt grupuri de producători agricoli vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului, în sumă totală de 2,6 milioane de dolari. Agricultorii, reuniți în cooperative, au fost selectați în baza unui concurs organizat în cadrul programului ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere - MAC-P”. Banii sunt oferiți pentru construcția depozitelor frigorifice moderne, achiziția liniilor de prelucrare şi containerelor pentru păstrarea producției agricole. De asemenea, vor fi finanțate proiecte de construcție a complexelor de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii.

Patru cooperative de fermieri dintre cele opt selectate sunt specializate în cultivarea fructelor şi au solicitat bani pentru construcţia depozitelor frigorifice. Alte două grupuri se ocupă de cultivarea alunelor şi migdalelor. Fermierii intenționează să achiziționeze echipament pentru prelucrare, dar şi să modernizeze procesul de producere. În lista pentru finanţare mai sunt două cooperative apicole.

Suma maximă alocată de stat pentru un grup de agricultori este de 350 de mii de dolari. Beneficiarii trebuie să contribuie însă cu o sumă similară. Aceasta poate fi obținută, parțial, din subvenții.

Pentru a-i ajuta pe fermieri să se unească în asociații, Ministerul Agriculturii a tipărit un ghid în care sunt descrise etapele acestui proces. Până acum, în cadrul programului ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere - MAC-P” au fost alocate finanțări pentru 39 de cooperative agricole, în sumă de aproape 12 milioane de dolari, inclusiv pentru construcția camerelor frigorifice şi achiziția liniilor de sortare şi ambalare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).