Marcați
Profitul băncilor, capital anticriză
Banca Națională a Moldovei le recomandă băncilor comerciale să amâne, până în 30 septembrie, cel puţin, distribuirea profitului înregistrat în anul 2019 şi plata dividendelor pentru acționari. Veniturile vor trebui utilizate pentru a menține stabilitatea băncilor, în contextul dezechilibrelor provocate de epidemia de COVID-19, se arată într-un comunicat al BNM.

De asemenea, regulatorul menționează că acest capital poate fi utilizat pentru a absorbi eventualele înrăutățiri ale calității portofoliului de credite și pentru a sprijini finanțarea mediului de afaceri și populației. Banca centrală precizează că măsurile sunt în concordanță cu bunele practici internaționale și similare deciziilor promovate în ultima perioadă de majoritatea băncilor centrale din Uniunea Europeană și din regiune. Pe parcursul anului trecut, sistemul bancar a înregistrat un profit de 2,3 miliarde de lei. Anterior, BNM a aprobat şi alte măsuri anticriză, inclusiv a diminuat rata de bază până la minimul istoric de 3,25 la sută anual.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).