Marcați
Avem destule produse alimentare
Țara noastră este asigurată cu cereale, porumb, ulei, carne și ouă în cantități ce asigură consumul intern pentru un an. În același timp, importurile continuă în ritm obișnuit, încât nu există niciun deficit de produse alimentare. Asigurările vin din partea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

După sistarea activității mai multor punctele de trecere a frontierei, importul mărfurilor are loc prin cele 17 rămase deschise, inclusiv 11 la hotar cu Ucraina și șase la hotar cu România.

"Nu sunt careva restricții la relațiile comerciale. Importul de produse alimentare continuă în același ritm cum a fost și până acum doar că importatorii au fost reorientați la acele puncte vamale care rămân deschise", a spus Ion Perju.

Ministrul a reiterat apelul către cetățeni de a nu crea panică și a dat asigurări că țara noastră este îndestulată cu produse alimentare. De exemplu, cele 1,2 milioane de tone de porumb pot asigura consumul intern pentru o perioadă de doi ani, fără a ține cont de producția din acest an.

"Nu avem astăzi careva deficit de produse alimentare. Nu sunt deficite, trebuie să înțeleagă populația pentru că, după ultimele date pe care le avem, și ieri am mai menționat aceste date, țara este asigurată cu produse cerealiere practic pe un an înainte. Țara are nevoie de minim 350 de mii de tone de grâu alimentar pe an. La moment noi avem în jur de 200 de mii de tone plus 60 de mii de tone de grâu alimentar în rezerva de stat, strategică de stat a Republicii Moldova, ceea ce ne-ar permite, chiar și fără roada anului curent să fim asigurați practic pe un an înainte", a mai adăugat el.

De asemenea, în depozitele producătorilor sunt aproximativ 65 de tone de ulei de floarea-soarelui, ceea ce acoperă un an înainte de consum intern. Pe lângă acestea, pe piața sunt 100 de mii de tone de zahăr, suficiente pentru un an, 829 de tone de produse lactate, 5.360 de tone de carne și 242 de tone de produse din carne.

"Suntem asigurați, practic, cu carne de pasăre, carne de porc. Mai slab stăm cu carnea de bovină, dar, în principiu, suntem asigurați, practic, pentru un an înainte suntem asigurați", a precizat Ion Perju.

Totodată, producția zilnică de ouă ajunge la aproape un milion de bucăți, ceea ce reprezintă un surplus de 10 la sută pentru consumul național.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).