Marcați
Principalii parteneri comerciali ai Moldovei
Republica Moldova a exportat, pe parcursul anului 2019, mărfuri în valoare de 2,8 miliarde de dolari sau în creștere cu 2,7 la sută, comparativ cu anul 2018. Cea mai mare cotă le-a revenit mașinilor și echipamentelor pentru transport, dar şi produselor agroalimentare, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Dacă livrările de mărfuri pe piața Uniunii Europene s-au redus cu 1,7 la sută, în Comunitatea Statelor Independente a crescut cu 4,6 la sută. La nivelul țărilor, dintre primii cinci parteneri la export, cea mai spectaculoasă creştere a livrărilor a fost înregistrată în raport cu Turcia şi Federaţia Rusă. Pe piața turcă au fost livrate mărfuri în valoare de peste 175 de milioane de dolari sau cu 60 la sută mai mult, iar pe piaţa rusă exporturile moldovenești s-au cifrat la 250 de milioane de dolari, în creștere cu peste 14 la sută. Urmează piața germană cu un spor de aproape 12 la sută, ceea ce exprimă o valoare de până la 246 de milioane de dolari. Pe de altă parte, exporturile în România, principala piaţă pentru producătorii moldoveni, s-au redus cu peste trei la sută şi au reprezentat 765 de milioane de dolari. În scădere cu 14 la sută au fost şi exporturile în Italia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).