Marcați
Vreme potrivită pentru curățarea pomilor
În Găgăuzia se încheie procesul de curățare a pomilor. Fermierii locali spun că le-au mai rămas câteva sute de hectare de livezi din cele 3.500. Ei se plâng că arborii au avut de suferit, în lipsa precipitațiilor, însă rămân încrezători că vor avea un an cu roadă bogată.

Agronomul Ivan Chior spune că procesul de curățare a pomilor este migălos și necesită atât cunoștințe, cât și experiență. Asta pentru că o coroană tăiată corect asigură nu doar o roadă stabilă, ci și longevitate. Această livadă tânără din Cazaclia este curățată printre ultimele. Lucrările sunt executate, în special, de către pensionari, care au suficientă experiență pentru a face totul cu multă îndemânare.

Specialiștii spun că, deși iarna a fost secetoasă, există indicii că producția de fructe din acest an va fi destul de bună.

Andrei Dimitroglo, șeful Direcției Complexul Agroindustrial a Găgăuziei:"În acest an au fost condiții meteo destul de bune pentru executarea acestor lucrări. Ne facem griji însă că nu sunt ploi și nu se acumulează umiditate în sol. Este singurul neajuns. În rest, mugurii s-au păstrat bine în livezi și în plantațiile de viță-de-vie. Dacă vor fi precipitații, trebuie să avem un rezultat bun, mai ales că în acest an intră în rod încă aproximativ 300 de hectare de livezi și plantații de viță-de-vie, care au fost plantate în 2016".

Cea mai mare parte a fructelor culese în Găgăuzia este exportată în Rusia, Ucraina și Belarus. De asemenea, merele și strugurii fac parte din cotele oferite țării noastre de către Uniunea Europeană pentru export fără taxe vamale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).