Marcați
Investiții în dezvoltarea sectorului IT
Guvernul va majora finanțările pentru pregătirea specialiștilor în domeniul IT. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Ion Chicu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții acestei industrii. El a precizat că, deși este unul dintre cele mai importante în procesul de modernizare a economiei naționale, acest sector se confruntă cu un deficit acut de cadre. Autoritățile își propun ca, timp de cinci ani, să asigure majorarea numărului angajaților din domeniul IT de peste șase ori, de la 15.000 până la 100.000.

Premierul Ion Chicu a declarat că industria IT a înregistrat o creștere a vânzărilor de la 2,4 miliarde de lei, în 2016, la peste cinci miliarde de lei, în 2018. De asemenea, volumul exporturilor a crescut de la 1,1 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei, în aceeași perioadă. Ponderea industriei IT în PIB a înregistrat o evoluție de 1,3 puncte procentuale.

Reprezentanții companiilor au declarat că una dintre cele mai importante probleme este insuficiența specialiștilor. Anual, la Universitatea Tehnică își fac studiile 750 de tineri, deși, pentru a corespunde cererii de pe piață ar fi nevoie de, cel puțin, trei ori mai mult.

La eveniment au participat reprezentanți ai 15 companii IT rezidente ale parcului IT, care au expus problemele pe care au de le înfruntat.

Premierul Ion Chicu a declarat că autoritățile vor depune toate eforturile pentru a crea condiții pentru dezvoltarea sectorului IT.

În Republica Moldova sunt înregistrate 1.500 de companii din domeniul IT.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).