Marcați
Reglementări pe piața nebancară
Companiile de creditare nebancară nu vor mai putea percepe de la clienți dobânzi şi comisioane care să depășească de câteva ori suma creditului. Ele vor putea stabili câștiguri nu mai mari decât valoarea dublă oferită clientului. Modificarea urmează a fi introdusă în legea ce reglementează activitatea pe piața nebancară. Proiectul a fost avizat astăzi favorabil de către Comisia parlamentară Agricultură și Industrie Alimentară. Inițiativa este promovată de deputații socialiști, care au precizat că scopul ei este prevenirea îndatorării excesive a populației și curmarea practicilor neoneste de pe această piață.

Potrivit modificărilor, pentru împrumuturile de până la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, va fi interzisă schimbarea clauzelor contractuale ce duc la majorarea obligației pecuniare inițiale a debitorului. De asemenea, până la rambursarea creditului nebancar curent și expirarea a, cel puțin, 10 zile lucrătoare de la această acțiune, urmează a fi interzisă semnarea oricăror altor acte juridice cu același consumator, care ar avea efectul creșterii obligației pecuniare. Astfel, organizațiile de creditare nebancară nu vor mai putea renegocia, în dezavantajul clientului, condițiile contractuale în sensul creșterii datoriei. Deputații propun și introducerea unor sancțiuni materiale eficiente pentru firmele de creditare, care nu vor respecta aceste reguli. Codul Contravențional urmează a fi completat cu un articol separat, dedicat acestor firme. De asemenea, companiile de profil vor fi obligate să depună rapoarte la, cel puțin, un birou al istoriilor de credit. Proiectul de lege urmează a fi avizat și de alte comisii ale Parlamentului și examinat în ședința plenară a forului legislativ.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).