Marcați
Sprijin din partea Rusiei
Federația Rusă este dispusă să sprijine procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dar şi dezvoltarea potenţialului economic al ţării noastre în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Anunţul a fost făcut de reprezentantul oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei videoconferinţe Moscova-Chişinău. Ea a vorbit şi despre retragerea muniţiilor din depozitele de armament din satul Cobasna.

Federaţia Rusă este interesată de stabilirea unui dialog internaţional constructiv, inclusiv de intensificarea cooperării comercial-economice cu țara noastră, în baza respectului reciproc.

"Întâlnirile care au loc în cadrul Uniunii Eurasiatice, în cadrul noilor noastre formate integraţioniste, demonstrează acest lucru. Că nu este vorba de impunerea unor noi plăţi pentru prezenţa Federaţiei Ruse, cu noi baze militare, lucru practicat în prezent de NATO şi în Occident, dar este un dialog respectuos, reciproc avantajos, de identificare a unor noi forme sau de perfecţionare a actualelor mecanisme de interacţiune economică", a spus Maria Zaharova.

Maria Zaharova s-a referit şi la rezultatele din acest an ale procesului de negocieri pentru reglementarea diferendului. Ea a menționat și cauzele încetinirii dialogului, printre care procesele electorale din ţara noastră. În concluzie, a fost organizată o singură şedinţă în formatul ”5+2”, la Bratislava, iar protocolul final al şedinţei nu a mai fost semnat.

"Noi, ca parte garant al reglementării, contactăm activ cu părţile, pentru ca, în cele două săptămâni rămase din preşedinţia slovacă a OSCE, Chişinăul şi Tiraspolul să reuşească totuşi să depăşească neînţelegerile în chestiuni concrete. Credem că un asemenea document trebuie semnat şi este important atât din punct de vedere al analizei situaţiei, cât şi pentru identificarea căilor pentru a merge mai departe", a precizat ea.

Rusia este convinsă că în Moldova au fost create condiţii pentru activizarea formatului de negocieri ”5+2”, pe parcursul anului viitor, și este gata să ofere sprijinul necesar în acest sens, a menţionat Zaharova.

"Noi mizăm că, pe parcursul anului 2020, preşedinţia albaneză a OSCE va reuşi şi va urma acele direcţii care sunt indicate în documentele de reglementare, şi anume consultări permanente. Sunt prevăzute cinci-şase întâlniri în formatul menţionat. Este un orar realist, ce oferă perspective pentru o mişcare înainte", a mai adăugat Maria Zaharova.

Referitor la evacuarea muniţiilor din regiunea transnistreană, reprezentantul Ministerului rus al Afacerilor Externe a menţionat că rămân în vigoare propunerile făcute în luna august de ministrul rus Apărării, Serghei Şoigu. La solicitarea părţii moldoveneşti, Rusia şi-a anunţat disponibilitatea de a reveni la subiectul privind utilizarea şi lichidarea armamentului. În total, este vorba de aproape 11 mii de tone.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).