Marcați
Alternativă pentru tranzitul din Ucraina
Republica Moldova este gata să importe, din 1 ianuarie 2020, gaze naturale în regim reversibil, prin coridorul transbalcanic. Anunţul a fost făcut de operatorul național ”Moldovagaz”. Într-un comunicat al companiei se precizează că este pentru prima dată când ţara noastră a reușit să identifice o alternativă pentru aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, având în vedere incertitudinea tranzitului prin rețeaua de transport a Ucrainei.

Potrivit ”Moldovagaz”, noua conductă magistrală va permite importul gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare Căușeni. Ultimele lucrări vor fi încheiate până în data de 20 decembrie. Noua conductă are o capacitate tehnică de transportare a unui volum de nouă miliarde de metri cubi de gaze anual sau 18 milioane de metri cubi zilnic. În total, pentru reconstrucţia magistralei şi a stației de măsurare au fost efectuate investiții în mărime de aproape 10 milioane de lei. Gazul în regim reversibil va fi transportat din Rusia prin Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina, iar punctul de recepţie este staţia Căuşeni.

Compania precizează că investiţiile efectuate pentru asigurarea importului de gaze naturale prin magistrale alternative nu vor influența tarifele pentru consumatorii finali. Miercuri, 11 decembrie, Guvernul și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat un acord de finanțare, în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi oferiți doar în cazul în care, până la începutul anului viitor, Ucraina și Federația Rusă nu ajung la un acord privind tranzitarea gazului natural spre țara noastră. Potrivit premierului Ion Chicu, Moldova este pregătită să achiziționeze gaze și din rezervele Ucrainei.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a mai aprobat finanţarea construcției până la Chişinău a gazoductului Iaşi-Ungheni, ce va permite importul de gaze naturale din România. Anual, țara noastră consumă 2,5-3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar consumul de vârf este înregistrat în perioada rece a anului.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).