Marcați
Ajutor pentru familiile nevoiașe
Familiile aflate în situații de risc pot beneficia de un ajutor material de până la 6.000 de lei, în funcție de necesitate. Este vorba de banii cu destinație specială, alocați din bugetul de stat pentru serviciul de suport monetar. Sprijinul poate fi obținut printr-o adresare la asistentul social din localitate. La rândul său, acesta va face o evaluare a situației, va întocmi dosarul solicitantului și îl va expedia spre avizare unei comisii raionale speciale. Proiectul a fost lansat din 2018.

Sprijinul monetar de până la 6.000 de lei este acordat pentru reparația locuinței, a sobei, a acoperișului sau adaptarea locuinței la necesitățile persoanelor cu dizabilități. Oamenii aflați în situații de risc pot folosi acești bani și la procurarea combustibilului pentru prepararea hranei și pentru încălzire în sezonul rece. Beneficiari pot fi toți oamenii care au astfel de probleme, chiar dacă beneficiază de alte ajutoare sau alocații din parte statului sau autorităților locale, a precizat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Djulieta Popescu.

Ajutorul financiar poate fi acordat eșalonat, lunar sau integral, în funcție de necesitate. Primarul sau autoritățile locale nu sunt obligate să participe la evaluarea situațieii solicitantului, dar se pot implica în acest proces, a mai precizat Djulieta Popescu:"Comisia examinează fiecare dosar separat și eliberează aviz privind acordarea acestui suport monetar sau în dependență de anumite circumstanțe care sunt specificate în dosar, poate refuza acordarea acestui suport monetar".

Banii se alocă din bugetul de stat autorităților raionale. În 2018, 3.239 de oameni au beneficiat de acest ajutor, iar în nouă luni ale acestui an - peste 1.800. În 2019, pentru astfel de necesități au fost planificate aproximativ 14 milioane de lei. Aceeași sumă este inclusă în bugetul pentru 2020.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).