Marcați
Forumul producătorilor de nuci
Nucile şi miezul de nucă ar putea deveni principalul produs de export pentru țara noastră. De această părere sunt producătorii, care s-au întrunit astăzi la un forum național. Ei spun că, dacă statul ar spori subvențiile pentru cultivarea nucilor, în următorii ani, livrările peste hotare le-ar putea egala pe cele ale vinurilor.

Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifiere din Moldova, Oleg Tîrsînă, a declarat că, în ultimii ani, se atestă o creștere importantă a investiţiilor în livezile de nuci, dar şi în procesul de tehnologizare a culesului şi prelucrării fructelor. Evoluția ar putea fi și mai accentuată, dacă statul ar majora subvențiile în această direcție, a mai spus Oleg Tîrsînă.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, care a prezentat un studiu al pieţei nucilor, exportul acestui produs reprezintă pentru țara noastră o oportunitate de a intra în vizorul marilor companii străine.

La rândul lor, producătorii de nuci spun că o prioritate pentru dezvoltarea acestui domeniu este achiziția tehnologiilor moderne pentru cules și procesare.

Principalele piețe de export pentru nucile din Moldova sunt Germania, Franţa şi Italia. În țara noastră sunt înregistrați aproximativ 5.000 de producători de nuci, iar suprafaţa livezilor depășește 30 de mii de hectare.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).