Marcați
Cocaină ascunsă în saci cu orez
Peste două tone de cocaină, care urma să ajungă din America de Sud pe piața europeană, au fost confiscate într-un port din Belgia. Drogurile erau transportate prin intermediul unei societăți comerciale din Republica Moldova, specializată în importul de carne și produse agricole. Mai exact, compania importa orez din Republica Suriname, însă în containere erau plasate și pachete cu cocaină. Când orezul ajungea în portul din Belgia, drogurile erau reextrase, iar marfa își continua calea spre țara noastră. Gruparea criminală a fost deconspirată în urma unei operațiuni comune a forțelor de ordine din Moldova, Belgia și Republica Suriname.

Șeful adjunct al Direcției Combaterea Criminalității Organizate a Inspectoratului Național de Investigații, Lilian Pascaru, a declarat că printre administratorii societății comerciale din țara noastră erau doi cetățeni ai Belgiei.

"De către factorii de decizie ai companiei din Republica Moldova au fost procurate cinci containere cu 100 tone de orez din Republica Suriname, în unul dintre acestea fiind camuflată o cantitate mare de cocaină, destinate pentru piața europeană. La începutul lunii octombrie, aceste containere au ajuns în portul maritim Antwerpen în regatul Belgiei. Ulterior, în dimineața zilei de 11 octombrie 2018, camionul cu numere de înmatriculare de România a plecat din port în direcția Republicii Moldova", a spus el.

În cadrul investigaţiilor, forțele de ordine au constatat că în Republica Moldova ajungea o cantitate mai mică de orez, decât cea declarată în portul din Belgia.

"După ieșirea din port, acesta a intrat într-un hangar unde, din container, a fost descărcat mai mulți saci cu orez, în care a fost camuflată cocaina. La 16 octombrie 2018, camionul menționat a intrat în Postul vamal Leușeni, însă din cauza cantității nereale a mărfii cu a celei indicate în documentele vamale prezentate, a fost făcut retur. Pe parcursul lunii octombrie și noiembrie, în urma perfectărilor documentelor vamale, toată cantitatea de orez importată de 100 de tone a fost introdusă pe teritoriul Republicii Moldova, fiind plasată în depozitul vamal din municipiul Chișinău", a mai adăugat Lilian Pascaru.

Potrivit polițiștilor, în schemă ar fi fost implicate 37 de persoane, dintre care 20 au fost reținute. Printre aceștia nu sunt moldoveni. Forțele de ordine au confiscat mijloace financiare și alte bunuri în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. De asemenea, au fost sechestrate 12 automobile de lux. Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șapte până la 15 ani, iar potrivit Codului Penal al Regatului Belgiei - de la cinci până la 10 ani.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).