Marcați
Trei zile pentru evacuarea gheretelor
Peste 260 de gherete din Capitală, în care sunt comercializate produse din tutun, urmează a fi evacuate în următoarele trei zile. O dispoziție în acest sens a fost dată de către primarul general al Capitalei, Ion Ceban, la ședința operativă de astăzi a serviciilor municipale. La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a subliniat că fiecare pretură trebuie să ducă o evidență strictă a gheretelor din sector.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a menționat că cea mai frecventă abatere comisă de agenții economici este nerespectarea distanței regulamentare față de instituțiile de școli și spitale.

"Sunt multe gherete, dar sunt multe întrebări la aceste gherete. Sunt gherete la care întrebări nu sunt, care clar încalcă legea. Și dacă cineva clar vrea să facă bani pe sănătatea copiilor, atunci pleacă din această sală și face în altă parte business. Gheretele să fie scoase și aveți trei zile la acest subiect. Trei, repet. Domnul Talmaci, fixați și îmi raportați", a spus Ceban.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a amintit că responsabile de amplasarea gheretelor sunt preturile.

"Ca să fie strămutate, urmează a fi identificate acele spații, însă este destul de complicat ca să fie amplasate în altă parte. Și nu este sarcina noastră să le identificăm un alt loc unde ar corespunde cerințelor. Este sarcina agentului să identifice și să respecte legea. Dacă nu respectă acești 200 de metri, atunci urmează a fi evacuate și asta este sarcina pretorilor și a domnului Zambițchi inclusiv, ca să identifice, dacă un agent economic amplasează o gheretă mai la puțin de 200 de metri - nu trebuie să primească schema de amplasare", a menționat el.

Potrivit șefului Direcției Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, Marcel Zambițchi, în Capitală își desfășoară activitatea neregulamentar nu doar gheretele, ci și multe magazine mici.

"În legea tutunului, nici nu există cuvântul gherete în ea. Există unități comerciale cu suprafața mai mică de 20 de metri. Unități comerciale mai avem și acele magazine mici, din păcate, care au făcut niște investiții și activează poate de 15-20 de ani. Lumea s-a deprins cu ele. Acuma, având 266 de gherete total, care contravin locului, prin vânzarea produselor de tutun, sau își reorganizează activitatea, sau vor fi evacuate, pentru că problema e mai serioasă", a specificat Zambițchi.

În Capitală își desfășoară activitatea peste 3.800 de gherete.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).