Marcați
Prioritățile Guvernului Chicu
Creșterea economiei şi nivelului de trai al populației sunt prioritățile actualului Guvern. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii ”Glavnîi vopros” de la NTV Moldova. Potrivit demnitarului, un impuls important în acest sens vor fi investițiile în dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Guvernul negociază acum cu Federaţia Rusă condițiile de contractare a împrumutului pentru proiecte de anvergură, a specificat prim-ministrul.

Executiv lucrează în direcția accelerării ritmului de creștere economică, iar în acest sens este nevoie de exploatarea mai intensă a resurselor interne, a declarat premierul Ion Chicu.

"În anul viitor, dorim să-i dăm economiei un impuls, ca să ajungem, în 2021, la un nivel de creștere de 9-10%. Cred că aţi auzit despre planurile noastre de a investi serios în infrastructură. Este, în primul rând, infrastructura rutieră. Şi noi, în anul viitor, pe lângă cele patru miliarde de lei, prevăzute în buget, dorim încă aproape 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură a drumurilor", a precizat Ion Chicu.

Potrivit planurilor Guvernului, urmează a fi reabilitați 350 de kilometri de drumuri naționale. Una din sursele de finanţare ar putea fi creditele bilaterale, a specificat premierul Ion Chicu.

"M-am adresat cu această propunere, cu această solicitare, Guvernului Federaţiei Ruse, ca să deschidă o linie de creditare în mărime de 500 de milioane de dolari. Noi avem nevoie de 300 milioane de dolari pentru anul viitor. Atât vom putea valorifica. Avem un acord de principiu cu Federația Rusă, că ei examinează această chestiune, iar ministerele finanțelor trebuie să se așeze şi să discute aceste condiții. Acest lucru este făcut. Cred că, până la finele anului, vom ajunge la o înțelegere sau la o claritate privind condițiile", a mai adăugat el.

Premierul a vorbit şi despre atragerea investițiilor străine. Chiar dacă ţara noastră are o datoria de stat de doar 25 la sută din PIB, cel mai mic indicator din regiune, companiile străine nu se grăbesc să investească în economia națională. Cauza principală este lipsa în legi a unor garanţii pentru business. De aceea, este importantă acordarea unei atenţii sporite reformării justiției, a explicat Ion Chicu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).